Искате ли билет за машината на времето? Имате го от изд. „Enthusiast“. Дестинация: 80-те години! „Ала-бала-ница“ от Силвия Валентино, с илюстрации от Лада Янкова е сладкодумен, носталгичен документ за една отминала епоха, при това предаден през невинни и впечатлителни детски очи. Книга, която подобно на забравена миризма или вкус моментално те връща назад. Годините отминават, спомените избледняват, старите вестници и тетрадки от мазета и тавани отиват на вторични суровини, играчките се напукват от слънцето, текстовете на песничките започват да ни се губят… И преди да се усетиш, вече се питаш „Къде са ми детските книжки?“. Е, ето ви една нова детска книга, която ще разкаже на днешните млади читатели и ще припомни на техните родители това-онова от „доброто старо време“.

Знаете ли каква е връзката между броеницата „ала-бала-ница“ и гръмотевиците и светкавиците? Чували ли сте за игра на „ръбче“ и на „кутия“? Деветгодишната Лили ще ви поведе на чудна лятна разходка из улиците на Варна, където момчетата се целят с фунийки и прашки, а момичетата скачат на ластик. Дългите дни на лятната ваканция носят букет от емоции, срещи и раздели, тревога от заплахата, надвиснала над семейството, но и вълнение заради зелените очи на едно момче.

Дните започваха и свършваха по тъмно, ваканциите бяха сякаш безкрайни, морето – до колене, бъдещето – далечно и изпълнено с мечти. Днес други играят и мечтаят вместо нас, и нещата са колкото съвсем същите, толкова и коренно различни. А на нас някак ни се иска да оставим ако не отпечатък, то поне спомен, разказ, може би повече заради самите себе си, отколкото заради тези, които ще го слушат и четат… Ето го и този разказ!

Нарича се „Ала-бала-ница“ и представлява същински мост между поколенията, дълъг цели 150 стъпки… пардон, страници. Това е книга, която ще се хареса много на почитателите на Братя Мормареви. С подобна комбинация от сърцат хумор, наблюдателност и усет към детайла пише и Силвия Валентино, като специално внимание е отредено на популярните игри и детски занимания от миналото.

В „Ала-бала-ница“ Силвия Валентино е уловила своеобразната романтика на 80-те години, едно любопитно време, изпълнено с парадокси. Но това не е историческа хроника. Тук са и героите – живи и пълнокръвни, с туптящи сърца, чисти души и раними чувства. От тяхната гледна точка не всичко в света на възрастните има смисъл. Големите обикновено казват, че „когато пораснеш, ще разбереш“. А тази книга те кара да се замислиш – разбираме ли наистина или просто привикваме и забравяме, че би могло да бъде и иначе?

Още за книгата: https://enthusiast.bg/bg/enthusiast-children-books/ala-bala-nica

Откъс: https://enthusiast.bg/backend_images_core/products/files/36001-36100/36074_Enthusiast_Ala-bala-nitsa_Otkas.pdf

Представяне по Детското БНР: https://detskotobnr.binar.bg/24375/ala-bala-nicza/

Силвия Валентино е родена във Варна. Завършва българска и английска филология в Шуменския университет. От 1997 до 2012 г. живее в САЩ, където през 2009 г. завършва магистърска програма по изящни изкуства (MFA) в Сан Диего Стейт Юнивърсити. От 2012 до 2020 г. живее и работи в Дубай. Поради разностранния характер на академичната ѝ подготовка, в преподавателския стаж на Силвия Валентино в университетите в САЩ и Обединените арабски емирства влизат редица дисциплини като английска и американска литература, творческо писане, културна лингвистика, детско-юношеска литература, двуезично обучение, история на изкуството, живопис и графика, медии, дизайн и кураторски практики. От февруари 2020 г. Силвия Валентино живее отново в България, където в момента работи като преподавател по английска и американска литература в Американската гимназия във Варна и подготвя зрелостници за матурата по български език и литература. Писателският стаж на Силвия Валентино започва още през студентските ѝ години в Шуменския университет, където публикува разкази и стихотворения в различни издания. Има публикации в „Литературен вестник“ и „Жената днес“. Стихосбирката ѝ „Застишие“ е издадена в електронен вариант в „Литернет“. Книгата ѝ за деца „Приказка“ е публикувана през 2010 г., а през 2018 г. изданието е избрано като текст за анализ и разработка в читанката за 4-ти клас и в момента се изучава в училищата в държавата. Силвия Валентино говори и пише на английски и български и превежда от двата езика равностойно.

Лада Янкова е визуален артист, работещ основно в сферата на графичните медии и живописта. През 1999 г. завършва колеж за пластични изкуства „Проф. Н. Райнов“, а през 2007 г. се дипломира като магистър по специален плакат и визуална комуникация в Националната художествена академия. Лада Янкова има участия в различни форуми, изложба на живопис във Виена и галерия Витоша, участие в две трианалета за театрален плакат, участие в „Биенале на илюстрацията 2020“ и др. Тя е носител на наградата в конкурса на UFI за 2016 г. През лятото на 2021 г. прави самостоятелна изложба в галерия „Доза“ – НЕреално. В момента Лада Янкова е креативен директор на Интер Експо Център в София.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s