Сигурно не е никак лесно да си партньор на Батман. Едва ли някой знае това по-добре от Дик Грейсън – младежът, който пръв се превъплъщава в образа на Робин. След дълги години съвместна работа с Черния рицар, младият акробат решава да поеме по свой път и се присъединява към Малките Титани, където легендарният тандем на сценаристът Марв Улфман и наскоро напусналият ни художник Джордж Перез го дарява с нова супергеройска самоличност – Найтуинг.

„Найтуинг: По-добър от Батман“ идва при нас на български език, благодарение на обичайните заподозрени от „Студио Артлайн“ и съдържа единичният брой „Найтуинг: Възраждане“ и броеве 1-4 и 7-8, първоначално издадени на английски през 2016 г. Вероятно ви е направило впечатление, че броеве 5 и 6 са прескочени – това е така и в оригиналната версия на сборника, тъй като те са съответно 2-ра и 5-та част от история, която я била разпръсната между няколко отделни серии на DC.

В новата си поредица (четвърта по ред), Дик Грейсън е загърбил работата си като шпионина Агент 37 и се завръща в Готам, за да си върне супергеройската самоличност и да се изправи срещу нова заплаха – Парламента на Совите – международен клон отцепници от Съда на Совите, за които четохме в първи том на „Батман“, издаден в края на миналата година (може би тук е редно да отбележим и че действието в „Найтуинг“ се развива СЛЕД втори том на „Батман“, който все още не сме видели на български и издава някои тайни за част от действащите лица в онази история). За целта, бившият Робин се внедрява сред тях и му се налага да работи с нов партньор – мистериозен маскиран наемник, наричащ себе си Мишелова. Дали обаче срещата му с Грейсън ще се окаже случайна?

Въпреки, че тук са ни представени първите броеве на тази поредица, сценаристът Тим Сийли не започва изцяло на чисто и използва образи и събития от броевете на предишни серии. Ако не сте съвсем навътре в DC вселената, може да се наложи да проверите това-онова в Уикипедия или някой комиксов наръчник.  Въпреки тези дребни подробности обаче, основният сюжет може да се проследи сравнително спокойно. Проблемът е, че той не е особено пленителен и най-интересна се оказва развръзката в последните два броя. Преди това имаме треторазрядни герои и злодеи, с кратки включвания от Батман, Робин и Батгърл. Рисунките на Хавиер Фернандез, оцветени от Крис Сотомейър, са стандартните за жанра и уви, далеч от най-доброто, което сме виждали от DC вселената у нас.

И все пак, фактът че продължаваме да виждаме издания с Бат-семейството на български винаги е повод за радост и „Найтуинг“ определено ще намери своето място в библиотеките на много родни фенове на супергероите. А дали действително е „по-добър от Батман“ ще преценят читателите.

Още за изданието прочетете тук: https://artline-store.net/product/1164/naytuing-po-dobar-ot-batman.html

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s