Ако и вие сте сред феновете на дракончето Ринти, то знайте че люспестия герой от не-чак-толкова-далечна Майорка е отново тук, в компанията на своя верен най-добър приятел Грег. Къде ли ще ги отведат този път приключенията им и с какви ли интересни кътчета на света, легенди и исторически факти ще се запознаят малките читатели покрай тях? Това ще разберем в достойното продължение на дебютния детски роман на Доника Ризова. „Дракончето Ринти и Орденът на кралете“ (изд. „Мармот“) грабва от пръв поглед, тъй като долита до нас със завладяващите илюстрации на художничката Мира Мирославова.

От векове Орденът на кралете воюва с Драконовия орден, а сега рицарите им се изправят в поредна решаваща схватка. В приключението се впускат Грег и дракончето Ринти – смелите приятели от остров Майорка, българската царица Ана Мария, синът й Петър, рицар от Перпинян и самият папа. Ще успее ли тази спасителна мисия, в която залог са драконовите яйца, бъдещето на планетата ни, но и приятелството между порасналите вече момчета…

„Приятелството между Грег и дракончето Ринти преминава през нов етап. На прага на първите по-мъжки смели решения Грег неочаквано се среща с българските си корени, а приключението им ги отвежда при царици, графити артисти и пирати. Момче и дракон разплитат древни тайни, преживяват опасни моменти и неочаквани магични обрати. Дали тяхното приятелство ще устои и ще спаси света? Или пък не?“ – Доника Ризова

Година след като „Дракончето Ринти“ се „излюпи“ в изд. „Мармот“, Доника Ризова ни поднася втора книга, в която задължително присъстват всички елементи, които ни спечелиха в оригинала. Преди всичко, удоволствие е да се срещнем отново със самия Ринти и малкия Грег, в чиято компания така се забавлявахме през миналогодишното лято. Приятно е и да се откъснем от ежедневието и да се озовем на някое място, което тайничко си мечтаем да посетим… Или пък на място, което тепърва ще си мечтаем да посетим, тъй като не сме подозирали за неговата красота и атмосфера преди да прочетем книгата! (Остров Майорка вече със сигурност дължи поне малка част от посещенията от български туристи на Доника Ризова и историите за Ринти.)

Но въпреки международния контекст, Доника Ризова отново не е забравила да вплете и българското, този път дори още по-силно, отколкото в дебютната си книга. Хубаво е, че малките читатели у нас ще имат възможността да прочетат история, която не е нито преводна, нито прекалено локална, а постига добър баланс между родно и международно. Грег е гражданин на света, който не се е откъснал от своите корени, и дори има възможност да ги преоткрие и изследва, по вълнуващ, вълшебен начин.

Една от силите на „Дракончето Ринти и Орденът на кралете“ отново са корицата и вътрешните илюстрации, дело на талантливата Мира Мирославова, която не спира да радва с работата си по всеки проект, до който се докосне. Художничката се е доказала като истинска сила в съвременното книгоиздаване за деца у нас, а вече и не само у нас. (Хубаво е, че нашите издателства използват услугите ѝ преди западняците съвсем да ни я откраднат!)

Още за книгата: https://marmot-books.com/product/rinti-i-ordenat-na-kralete/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s