Издателство „Ибис“ нееднократно е изненадвало почитателите на young adult фентъзи жанра със страхотен подбор на многообещаващи автори и атрактивни заглавия. Поредното попълнение в дългия списък от приключения, романтика и магия идва под формата на една гореща дилогия, състояща се от романите „Тези лъжливи клетви“ и „Тези оплетени връзки“. Зад красивите корици, писателката Лекси Райън ви е приготвила доста силни емоции, подли предателства, подмолни заговори и разкъсваща страст.

„Жестокият принц“ и „Двор от рози и бодли“ се срещат в това омагьосващо фентъзи. Едно човешко момиче се оказва въвлечено в центъра на конфликта между два елфически двора и техните опасно привлекателни принцове… Бри мрази феите и не иска да има нищо общо с тях. Дори и това да означава да умира от глад на улицата. Но когато коравосърдечната ѝ леля продава по-малката ѝ сестра на жестокия крал на Двора на тъмните елфи, Бри е готова да направи всичко, за да я спаси. Дори да сключи сделка с краля, който иска от нея да открадне три магически реликви от Двора на светлите елфи. Но да проникне в техния двор не е никак лесно. Бри няма друг избор, освен да се престори на една от кандидатките за съпруга на принц Ронан, наследника на трона на светлите елфи. Но той не е това, което е очаквала, и чувствата ѝ към него зап­лашват да я отклонят от целта ѝ. За да успее със задачата си, тя приема помощта на шайка тъмни елфи, които имат свои тайни планове. И докато прекарва все повече и повече време с мистериозния им лидер Фин, на Бри ѝ става все по-трудно да устоява на съблазнителния му чар. Впримчена между два опасни елфически двора, Бри трябва да реши на кого да отдаде лоялността… и сърцето си.

„Тези лъжливи клетви“ съдържа повечето от YA отличителни сюжетни белези, които очаквате. Класически фентъзи раси в по-нестандартна трактовка и модерен контекст. Омраза, която се сблъсква с привличане и се превръща в любов. Коварство, лъжи и обръщане на полюсите. Бягство от ежедневната атмосфера чрез мотиви от класически приказки, но пък те идват в мрачна, сурова трактовка за тези, които вече са прекалено големи за детски приказки, но все още имат нужда от нещо приказно в живота си. Любовни многоъгълници? И от тях също има.

Истина е, че ако човек е чел повечко Холи Блек или Лий Бардуго например, лесно ще направите паралели между Бри, Ронан, Фин и персонажи от други популярни поредици. Лекси Райън не е сътворила най-всепоглъщащото и оригинално четиво в жанра, но и в никакъв случай не е паднала до шаблонна посредственост. С други думи, има добър баланс между това, което читателите искат, и това, от което книгата има нужда. Писателката демонстрира познаване на вкуса на YA феновете като цяло, и се старае да откликне всячески на очакванията им. Понякога това носи усещане сякаш книгата е била изчислена и определени елементи от сюжета са били „отбелязани в списъка“, но дали това е плюс или минус, зависи от това какво ви се чете в момента. Ако търсите фантастичен романс и приказка за пораснали, то едва ли ще останете разочаровани.

Освен чисто отморяващо, „Тези лъжливи клетви“ действа и грабващо, тъй че беше много приятно да получим продължението толкова скоро… В моя случай, получих двете книги направо едновременно, тъй че не се сдържах директно захапах втория том!

Вълнуващото продължение на „Тези лъжливи клетви“ Бри се намира на кръстопът, а от нейния избор зависи бъдещето на Царството на феите. Докато в Тъмния двор бушува гражданска война, Бри се опитва да избере страна. Но как би могла да го направи? Всяка нейна крачка като че ли води към още повече страдания, но тя трябва да открие силата в себе си, за да намери своя път. Колкото повече Царството на феите бива разкъсвано отвътре, толкова по-ясно става, че пророчествата не лъжат и на Бри е отредено да изиграе съдбовна роля в бъдещето на тези магически земи. Независимо дали това ѝ харесва, или не…

Вторият роман не се старае да избяга от стандартната структура на първия и да ви завърти главата с нещо напълно ново и неочаквано, а по-скоро следва логичния ход на нещата. (Е, логичен, за читатели-ветерани, но със сигурност достатъчно изненадващ за по-свежи попълнения в редиците на YA феновете!) Лекси Райън умело надгражда и развива персонажите, разширява и разгръща света им (както външния, така и вътрешния им такъв), позволява им да правят грешки, да се каят, да следват сърцата си, да са подвластни на емоциите си, да са в конфликт със себе си и помежду си… И да стигнат до точката, в която в крайна сметка искаме да ги видим ние, читателите.

Има ли малко сапуненооперен привкус? На моменти, да. Но опре ли до романтика, Лекси Райън е една от по-смелите и провокативни писателки. В това отношение съдържанието на книгите ѝ сякаш на моменти леко прекрачва young adult пределите и навлиза в adult територия. Пищно илюстрираните кориците на тези два романа може и да не го издават, но ако сте запознати с библиографията на писателката (а аз не бях) бихте могли да го предположите. Наред с фентъзи тропите и задължителните конфликтни чувства, в сюжета нееднократно се прокрадват и нотки на еротика, но те са поднесени предимно деликатно, с вкус и без да се прекалява.

Казано най-общо, „Тези лъжливи клетви“ и „Тези оплетени връзки“ е кратка и преди всичко, завършена серия от само две части, която в много отношения е като доста добре подбрана класация топ 10 на любимите YA фентъзи тропи. Два приятно написани романа, с които да отморите, изпращайки лятото.

А сега, оплакнете очи с божествените илюстрации на Luisa Preissler, отговорна за чудните корици на книгите: https://www.luisapreissler.de/

Още за Лекси Райън: https://lexiryan.com/

Още за „Тези лъжливи клетви“: https://ibis.bg/tezi-lazlivi-kletvi.html

Откъс: https://ibis.bg/tezi-lazlivi-kletvi-otkas-leksi-raian.html

Още за „Тези оплетени връзки“: https://ibis.bg/tezi-opleteni-vrazki.html

Откъс: https://ibis.bg/tezi-opleteni-vrazki-otkas-leksi-raian.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s