Спомняте ли си как десетки мънички щъкащи създания се превърнаха в герои на „Голяма книга за буболечките“? Сега издателство „Ракета“ предлага на малките читатели отново да осъзнаят колко са големи всъщност, пренасяйки ги в онзи пъстър, изпълнен с чудеса свят, над който ние хората обикновено се извисяваме и на който не винаги обръщаме нужното внимание. Този път обаче талантливият художник Ювал Зомер се е съсредоточил не върху дребните представители на фауната, а върху заобикалящата ги флора, с която те са в неразривна симбиоза. Добре дошли сред спиращата дъха пъстрота на „Голяма книга за цветята“.

Знаеш ли, че? Съществува орхидея октопод. Диаметърът на най-голямото цвете в света е над един метър. То дори няма корени, филизи, стъбло или листа и… краде всичката си храна. А есенният минзухар, който всички познаваме и обичаме, е уникален, защото цветовете му поникват от земята преди листата. Смели ботаници постоянно пътуват по света, за да изучават растенията, и всяка година откриват нови видове. Докато четеш „Голяма книга за цветята“, ще станеш един от тях. Тя е посветена на всички малки и големи естествоизпитатели и любители на природата. Какво друго ще откриеш тук? Десетки любопитни факти. Информация къде по света виреят странни растения и какво им е странното. Идеи за градинари и почитатели на цветята от всякакви възрасти.

Точно както и в предното заглавие от серията „Голяма книга за…“, Ювал Зомер е подходил едновременно с талант, артистичен усет, но и око на наблюдателен естествоизпитател. Илюстрациите са страшно красива комбинация от нежно стилизирана художествена интерпретация и необходимия за образователно четиво реализъм, пресъздаващ точно детайлите и отличителните белези на разглежданите растения.

Разтворите на „Голяма книга за цветята“ са внимателно запланувани и чудесно композирани. Илюстрациите и текста не се борят за място, а са поднесени в пълна хармония, спомагаща за приятния прочит и лесното възприемане на  материята. Страниците са като внимателно аранжиран букет от грабващи изображения и будещи любопитство и възхищение факти.

Текстът е съобразен с детската аудитория и разкрива любопитни подробности, без обаче да затруднява лексикално подрастващите читатели. А големият формат, твърдите корици и безупречната полиграфия са точно това, което заслужава подобен разкошен труд.

Още за книгата: https://www.raketabooks.com/bg-product-details-227.html

Илюстрациите на Ювал Зомер са пълни с детайли. Предизвикват въображението и вдъхват вяра, че всичко може да бъде нарисувано с лекота дори от децата. Що се отнася до научната страна, авторът казва: „Винаги работя с учен, който е упоменат в книгата. По този начин илюстрациите и текстовете са достоверни. След това доста работя със своите редактори, преди да достигнем до финалната версия. Хората, които ме познават, знаят, че често посещавам Музея по природна история. – И продължава – Майката природа е най-големият художник. Помнете това, когато я рисувате! Детайлите, цветовете, шарките и формите – всички те са най-красиви в природата“.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s