„Познай колко много те обичам“ на писателя Сам Макбратни и художничката Анита Джерам е една от онези картинни детски книги, които неусетно завладяват и сърцата на всички възрастни, които се докоснат до тях и бързо се превръщат в явление. Доказателство са многобройните продължения и съпътстващи книги, както и красивия анимационен сериал от общо осемдесет епизода, базиран на творбите на Макбратни и Джерам. Издадена още през 1994, сега съвременната класика „Познай колко много те обичам“ най-накрая достига до нас и на български език като част от каталога с детски книги на изд. „Enthusiast“. Нека се насладим на тази обезоръжаващо трогателна история за любовта между дете и родител, за която думите и жестовете никога не стигат.

Малкия Кафяв Заек показва на баща си колко много го обича: колкото може да разтвори ръцете си; колкото високо може да скочи. Но Големия Кафяв Заек, който може да разтвори ръцете си повече и да скочи по-високо, го обича също толкова много. Е, тогава Малкия Кафяв Заек му казва, че го обича чак до Луната, но това е само наполовина на обичта на Големия Кафяв Заек.

Можете ли да познаете колко много обичам тази книга? Английското издание от години заема видно място в домашната библиотека, но благодарение на изд. „Enthusiast“, вече няма да ми се налага да „превеждам в ефир“ на децата.

„Познай колко много те обичам“ е пример за най-добрите традиции на британските картинни книги. Сам Макбратни улавя неуловимото и го пренася върху страниците. Малко думи, а казват толкова много! А криволичещия туш и нежния акварел на илюстрациите са самата прелест! Макбратни и Джерам се допълват перфектно, пасват си като мед и масло, а книгата им е тъй сладка, без да е захаросана. „Познай колко много те обичам“ е обяснение в любов без грам кич и претенция. И вероятно има още по-силен ефект върху родителите, отколкото върху децата.

Децата безспорно ще се идентифицират с малкото зайче, което се опитва всячески да покаже на Големия Кафяв Заек колко много го обича, но заради късите си ръчички, по-ниските подскоци и всичко останало, излиза, че баща му винаги печели своеобразното състезание и го обича дори още повече. У възрастните обаче книгата ще събуди много повече чувства и спомени, ще ги върне в собственото им детство, ще им припомни колко бързо растат децата и колко ценни са тези мимолетни споделени мигове на простичка, но истинска радост.

Още за книгата: https://enthusiast.bg/bg/enthusiast-children-books/poznai-kolko-mnogo-te-obicham

Откъс: https://enthusiast.bg/backend_images_core/products/files/36001-36100/36033_Poznai-kolko-mnogo-te-obicham_Otkas.pdf

Очарователния разказ на Сам Макбратни за любовта между баща и син издава „Ентусиаст“ за първи път в България. „Познай колко много те обичам“ излиза с оригиналните илюстрации на Анита Джерам. Книгата се смята за модерна детска класика, която разказва за двама герои, търсещи всевъзможни начини да изразят обичта си. Първоначално ирландският писател Сам Макбратни пише романи за тийнейджъри, но редакторът му предлага да направи книга за по-малките читатели. Тогава авторът започва да работи с илюстраторката Анита Джерам, което води до създаването на „Познай колко много те обичам“. От 1994 г. заглавието завладява сърцата на милиони големи и малки читатели по целия свят. Преведено е на 57 езика и печели редица престижни отличия за детски книги. През 1996 г. изданието получава наградите „Забележителна детска книга“ на „American Library Association” и „Книга на годината“ на „American Booksellers Association“. През 2011 г. е премиерата на телевизионния сериал „Познай колко много те обичам“, който се излъчва в над 60 държави. Историята започва с Малкия Кафяв Заек, който показва на баща си колко много го обича, като разтваря ръцете си колкото може и скача толкова високо, колкото може. Но Големия Кафяв Заек, който може да разтвори ръцете си повече и да скочи по-високо, го обича също толкова много. Накрая Малкия Кафяв Заек му казва, че го обича чак до Луната, но това е само наполовина на обичта на Големия Кафяв Заек. Понякога е трудно да намериш начин да изразиш любовта си към някого. Това доказва разказът за Малкия Кафяв Заек и Големия Кафяв Заек. Особено подходяща за четене преди сън, книгата „Познай колко много те обичам“ улавя дълбоката и нежна връзка между родител и дете.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s