Време е за следващата родна класика за деца с носталгичен привкус „от библиотеката на мама“. Поредицата на изд. „Enthusiast“ продължава с нови попълнения от съвременни преиздания на познати български илюстровани книги от миналото. Поетът Михаил Лъкатник и художникът Борис Димовски канят малки и големи на разходка из един пъстър, римуван „Весел зоопарк“.

Срещата с животни винаги е празник за децата, а в този „Весел зоопарк” има и много поводи за усмивки, и чудесни изненади! Няма съмнение, че ще искате пак и пак да се разхождате по неговите страници и да се срещате със симпатичните му обитатели!

Стихосбирката „Весел зоопарк“ съдържа повече от дузина стихотворения, всяко от които е посветено на определено животно. Куплетите на Михаил Лъкатник съчетават закачливи описания на външния вид на животните и някои от техните навици, шеговити случки и откровени фантасмагории.

Нужен ни е телефон, за да разговаряме с високия жираф. Мечката тъгува по богатото меню, което е имала в гората. Крокодилът разказва врели-некипели за родословното си дърво, чиито членове са пръснати из различни екзотични точки на света. Папагалът плещи небивалици, докато децата се чудят дали розовото фламинго се къпе в розова вода…

Звънливите рими на Михаил Лъкатник определено са издържали теста на времето и неговият „Весел зоопарк“ ще развесели и днешните деца с лекота, особено щом към стихотворенията добавим и чудните илюстрации на Борис Димовски, чието творчество наскоро си припомнихме и с новото издание на „Мимето“ от Асен Босев.

Още за книгата: https://enthusiast.bg/bg/enthusiast-children-books/vesel-zoopark

Откъс: https://enthusiast.bg/backend_images_core/products/files/36001-36100/36041_Enthusiast_Vesel-zoopark_Otkas.pdf

Михаил Лъкатник (1920-1974) е литературният псевдоним име на поета и писател Михаил Георгиев Арнаудов. Основна част в творчеството му заемат различни по жанр творби за деца и юноши. Най-популярното му произведение е приключенският роман „Белият кораб“. Михаил Арнаудов учи в Бургаската и Софийската търговска гимназия. Първите му стихотворения се появяват през 1940 във в. „Възход“. От 1943 г. публикува стихове и фейлетони в списание „Златорог“. Сътрудничи на сп. „Стършел“, сп. „Сфинкс“, в. „Щука“, в. „Нашенец“. Лъкатник е редактор във в. „Народна войска“ (1944-1945) и „Литературен фронт“ (1945-1946). От 1950 до 1953 г. е редактор в Детска редакция на Радио София и в издателство „Български художник“ (1961-1962). От 1947 до 1968 г. с кратки прекъсвания е редактор на в. „Септемврийче“, за което пише едни от първите си произведения за деца, а от 1969 до 1974 г. е главен редактор на сп. „Славейче“.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s