Някои двойки са заедно, докато смъртта ги раздели. Други продължават да създават чудеса заедно дори и след смъртта. Така правят Разказвач №1 и неговият личен Илюстратор №1! Издателство „Enthusiast“ ни поднася „Били и минпините“ – последната книга на Роалд Дал, но в нейното най-ново издание, илюстровано от Куентин Блейк. Книгата наистина си струва! Струва си и да припомним, че 10 процента от авторското възнаграждение от продажбата на всеки екземпляр на „Били и минпините“, както и на другите заглавия на писателя, се даряват на фондацията „Роалд Дал”, която подпомага специализирани детски клиники и благотворителни организации във Великобритания, посветени в грижата за детското здраве.

Според наследниците на Роалд Дал по този начин Били заема заслуженото си място сред Матилда, Чарли, Джеймс, Софи и останалите герои на Разказвача, които децата познават и обичат. Историята в книгата проследява храбрите подвизи на Малкия Били, който въпреки АБСОЛЮТНАТА ЗАБРАНА на майка си, не устоява на любопитството си и отива в Гората на греха. Защото всички позволени неща са скучни, а всичко забранено изключително интересно. В Гората на греха има всякакви ужасяващи същества като трясъкозъбите, подмолните рогачи, кръвожадните слузести червеи и Страховитият Кръвопиещ Огнедишащ Костотрошач. Там се намира домът на малки дружелюбни същества, наречени минпини. Чудатите минпини са високи колкото кибритена клечка и живеят по клоните на дърветата, като се прикрепват с вакуумните си ботуши. След като се сприятелява с тях, Били се заема с мисията да им помогне в битката с най-страшното от всички страшни чудовища – Огненият Бълващ Пушек Лапач, който е излапал хиляди минпини. И скоро ще похапне и самия Били, ако той не успее да победи гладния звяр веднъж завинаги.

Малки хора, които живеят в света на големите, борба с демони и чудовища, величествени полети високо в небето, героични дела – в „Били и минпините“ присъстват всички теми, които превръщат Роалд Дал в един най-любимите детски писатели на всички времена. Чрез книгата Разказвачът отправя последното си важно послание към малките читатели: „Наблюдавайте с широко отворени очи света около себе си, защото най-големите тайни винаги се крият на най-неочакваните места. Онези, които не вярват във вълшебства, никога няма да ги разгдаят.“

В „Били и минпините“ Роалд Дал демонстрира за пореден (и уви, последен) път, че винаги е готов да заеме страната на децата. Фантасмагоричната история изследва мотива за прекрачването на забраните. Не смислените, обосновани забрани, а онези, породени от поколения страх, суеверия и предразсъдъци. Неслучайно гората тук не е просто гъста, мрачна и страшна. Тя е „Гората на греха“. А нима е грях да искаш да знаеш повече? Нима е грях да последваш любопитството си? Ще видим!

А минпините са щури и сипматични дребосъчета, които ще допаднат на всички почитатели на лилипутите от Гъливер, номите и килимените хора на Тери Пратчет или миниатюрните персонажи на Мери Нортън от поредицата The Borrowers. С помощта на минпините, малкият Били научава, че винаги има и някой по-малък от теб, който се нуждае от закрила и за когото можеш да се застъпиш.

Бърза и лесна за четене, изпълнена с динамична, увлекателна проза и подривен хумор, плюс подобаващите  традиционно непослушни, криволичещи илюстрации, „Били и минпините“ носи всички отличителни белези на тандема Роалд Дал и Куентин Блейк. Следователно, гарантирано носи и голямо удоволствие на техните многобройни почитатели.

Още за книгата: https://www.enthusiast.bg/bg/enthusiast-children-books/bili-i-minpinite

Откъс: https://www.enthusiast.bg/backend_images_core/products/files/2201-2300/2234_BillyandtheMinpins_Otkas.pdf

Роалд Дал е британски писател-хуморист от норвежки произход, известен с късите си разкази с неочакван край и произведенията си за деца. Когато е само на 4 години, умират сестра му и баща му. През Втората световна война участва като пилот. На 19 септември 1940 г. самолетът му се разбива и той е тежко ранен. За известно време губи зрението си. В началото на 1942 г. Роалд Дал се възстановява и се връща на бойното поле като пилот. Женен е за американската актриса Патриша Нийл от 1953 до 1983 г., с която имат пет деца. Две от тях умират при трагични обстоятелства. Автор е на книги за деца като „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Вещиците“, „ГДВ“, „Вълшебният пръст“, „Семейство Тъпашки“, „Фантастичният господин Фокс“, „Дани – шампион на света“, „Костенурке, костенурке“, а също и за възрастни – на романа „Моят чичо Осуалд“, „Разкази с неочакван край“ и др. Писателят е един от най-четените и превеждани автори в световен мащаб. Книгите му печелят редица награди, а много от произведенията му са филмирани. Роалд Дал умира на 74-годишна възраст, през 1990 г., от рядка болест, наподобяваща левкемия.  За мото на своя живот писателят избира: „Моята свещ гори и от двата края и едва ли ще изкара до края на нощта. Но на моите зложелатели и на приятелите ми тя дава прекрасна светлина“. В негова чест са създадени фондация и музей на името на автора. Рождената дата на писателя – 13 септември – е обявена за Световен ден на Роалд Дал.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s