„Момчето пораства. Приключения в Африка“ е втората автобиографична книга на Роалд Дал и естествено продължение на „Момче“. Част от прекрасната колекция на британския класик, издавана у нас от изд. „Enthusiast”, „Момчето пораства“ е сладкодумен очерк на един невероятен чешит, преживял както съдбовни световни събития, така и някои приключения, от които на човек може да му се изправи косата. Защото ако в „Момче“ Дал си припомня детството, то „Приключения в Африка“ документира навлизането си в зрелостта и военната му служба като пилот на Кралските военновъздушни сили по време на Втората световна война, плюс какви ли не още други преживелици. Накрая ще има да се чудите кое е по-невероятно – истинските случки, преживени от Дал през 30-те и 40-те години, или фактът, че в крайна сметка той е оживял, за да разкаже за тях!

„Момчето пораства. Приключения в Африка“ разказва за дръзките и опасни приключения на Роалд Дал след заминаването му от Англия. От самолетни катастрофи до сблъсъци с отровни змии, в книгата ще научите всичко за живота на писателя, преди той да стане най-великият разказвач на света. Тази история е пълна с вълнуващи и чудати случки− някои са смешни, други са страшни, но всички до една са напълно истински. „Разказал съм само за събитията, които смятам за паметни.“ Роалд Дал

„Момчето пораства. Приключения в Африка“ е опасна книга. Четете я на свой риск. Има голяма вероятност още преди да сте я преполовили да почувствате, че животът ви е изключително скучен и еднообразен. Но май няма много сред нас, които биха могли да се мерят с Роалд Дал що се отнася до приключения и постижения. Ако винаги сте се удивлявали на щурите идеи на Дал като писател и разказвач, ако сте се питали що за хахо може да пише за вълшебни пръсти, гигантски праскови, шоколадови фабрики и отвратителни, плешиви вещици, то „Момчето пораства“ е неповторима възможност да надникнете зад кулисите, т.е. в спомените на Роалд Дал за по-ранните години от живота му, дълго преди да се захване сериозно с писане и преди книгите му да се прочуят надлъж и шир.

Има не един и два момента, в които почти забравяме, че четем автобиография на реална личност и ни се струва, че попадаме в сценарий на епизод от Индиана Джоунс. Не само заради приключенията и опасните ситуации, в които Дал понякога се намира наистина на косъм смъртта, а и заради заразителното чувство за хумор, което въпреки всичко авторът запазва дори в мрачни моменти.

Но освен, че има много какво да разкаже, Дал има и усета и дарбата, чрез които да го направи по възможно най-ефектния и увлекателен начин. Наративът на „Момчето пораства. Приключения в Африка“ не е просто хроника или разказ от първо лице, а вълнуващ, грабващ и впечатляващ сюжет, предаден чрез стилна, майсторска и красива проза, за чийто превод на български благодарим на Катя Перчинкова.

Още за книгата: https://www.enthusiast.bg/bg/enthusiast-children-books/momcheto-porastva-priklucheniia-v-afrika

Откъс: https://www.enthusiast.bg/backend_images_core/products/files/2001-2100/2027_Enthusiast_Momcheto-porastva_otkas.pdf

Роалд Дал е британски писател-хуморист от норвежки произход, известен с късите си разкази с неочакван край и произведенията си за деца. Когато е само на 4 години, умират сестра му и баща му. През Втората световна война участва като пилот. На 19 септември 1940 г. самолетът му се разбива и той е тежко ранен. За известно време губи зрението си. В началото на 1942 г. Роалд Дал се възстановява и се връща на бойното поле като пилот. Женен е за американската актриса Патриша Нийл от 1953 до 1983 г., с която имат пет деца. Две от тях умират при трагични обстоятелства. Автор е на книги за деца като „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Вещиците“, „ГДВ“, „Вълшебният пръст“, „Семейство Тъпашки“, „Фантастичният господин Фокс“, „Дани – шампион на света“, „Костенурке, костенурке“, а също и за възрастни – на романа „Моят чичо Осуалд“, „Разкази с неочакван край“ и др. Писателят е един от най-четените и превеждани автори в световен мащаб. Книгите му печелят редица награди, а много от произведенията му са филмирани. Роалд Дал умира на 74-годишна възраст, през 1990 г., от рядка болест, наподобяваща левкемия.  За мото на своя живот писателят избира: „Моята свещ гори и от двата края и едва ли ще изкара до края на нощта. Но на моите зложелатели и на приятелите ми тя дава прекрасна светлина“. В негова чест са създадени фондация и музей на името на автора. Рождената дата на писателя – 13 септември – е обявена за Световен ден на Роалд Дал.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s