„Малки истории с поука“ (изд. „Златното пате“) е поредица от четири илюстровани сборника с твърди корици, изпълнени със съвременни приказки за животни, целящи едновременно да развличат най-малките читатели, но и да насърчават у тях доброта, отзивчивост, съпричастност, лоялност… „Какво е добротата?“, „Приятел в нужда се познава“, „Уроци по възпитание“ и „Мецанчо и неговите приятели“ са заглавията на отделните томове, всеки от които включва многобройни истории, написани от Етери Заболотная и Ирина Гурина. Всяка една от историите е съпроводена от многобройни цветни илюстрации, дело на художничката Олга Сунцова, работила по десетки детски издания на руското издателство „Фламинго“.

Най-полезните уроци са тези, които научаваме от собствен опит. Но понякога опитът може да боли. А какво по-хубаво от споделения опит? И като си говорим за споделяне, тези книжки с красиви илюстрации и също толкова красиви думи ще помогнат на детето да разбере колко е важно да споделяш, да помагаш, да уважаваш всички. Колко важно е да бъдеш приятел, за да имаш приятели.

Какво е общото между четирите тома на поредицата „Малки истории с поука“? Освен форматът, визията и творческия състав, разбира се, общото е, че във всяка от книгите откриваме кратки, бързи за четене, лесни за разбиране симпатични историйки, съчетали елементи на басня или народна приказка, но напълно лишени от ужасни развръзки и предадени чрез сурова назидателност поуки.

Тематично подбрани, част от приказките оформят цикъл с даден герой и наподобяват отделни последователни глави на книжка. Но съобразени с чувствителността на днешните деца, сюжетите никога не предават своите послания по фатален за персонажите начин. Мецанчо, паячето Гого, пиленцето Жълтурко, енотът Енчо, мишокът Гризанчо и останалите техни приятели от дъбравата научават важните уроци по-леко, без да плашат или разстройват децата. А освен горските обитатели, герои в тези истории понякога са и природните стихии, но нека не издаваме прекалено много от съдържанието.

Илюстрациите на Олга Сунцова са пъстри и приветливи. Палитрата на художничката включва ярки и топли тонове, и при все дигиталната работа, множеството нюанси и декоративни детайли помагат на рисунките да се вписват в традицията на някои от руските детски книжки, познати на предишните поколения, но без да разчитат на носталгично повторение на вече видяното.

„Какво е добротата?“, „Приятел в нужда се познава“, „Уроци по възпитание“ и „Мецанчо и неговите приятели“ са в приятен, почти квадратен формат, книжното тяло и печатът са качествени, а луксозната твърда корица на всяка от книгите е подплатена с дунапрен.

Още за книгите от поредицата: https://zlatnoto-pate.bg/bg/author/69

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s