„Играч първи, приготви се“ изстреля Ърнест Клайн в орбитата на бестселърите. Футуристично-носталгичен поклон към гейм индустрията, изпълнен с безброй явни и по-дълбоки препратки към поп-културата на 80-те и 90-те, романът вдъхнови екранизация от самия Стивън Спилбърг и привлече легиони от фенове. Нямаше как един съвременен култ като „Играч първи…“ да не се сдобие с продължение, нали? „Играч втори, бъди готов“ (изд. „Локус“) може и да се чете повече като неангажиращо DLC, отколкото като опит за повтаряне на оригиналния успех, но привлечени от обещанието за нова среща с Уейд и съюзниците му, отново се гмуркаме в книжната виртуалност на Ърнест Клайн.

Бестселър #1 на New York Times, дългоочакваното продължение на обичания по цял свят „Играч първи, приготви се“, приключението, вдъхновило едноименния блокбъстър на Стивън Спилбърг. Неочакван куест. Два свята в опасност. Готови ли сте? Броени дни след като печели състезанието на създателя на ОАЗИС Джеймс Холидей, Уейд Уотс прави откритие, което променя всичко. Скрито в един от трезорите на Холидей лежи технологично чудо, което отново ще промени света и ще направи ОАЗИС хиляди пъти по-невероятна – и пристрастяваща, – отколкото Уейд си е представял, че е възможно. С него се появява нова загадка и нов куест – последното Великденско яйце от Холидей, намекващо за загадъчна награда. А заедно с него и един неочакван, невъзможно силен и опасен нов враг, готов да избие милиони, за да постигне онова, което иска. Животът на Уейд и бъдещето на ОАЗИС отново са в опасност, но този път дори съдбата на човечеството е под въпрос. Трогателно носталгична и невъобразимо оригинална, както само Ърнест Клайн е способен да пише, “Играч втори, бъди готов” ни повежда на ново креативно, забавно и наситено с екшън приключение през вече познатата виртуална вселена.

Какво правят преждевременно пенсионираните герои? Почиват на стари лаври? Оставят броните им да ръждясват? Засичат се със старите си приятели и съюзници, за да поприказват на по чашка за доброто старо време? Понякога да се задържиш на върха е по-трудно, отколкото да стигнеш до него. И Джеймс Холидей все още не е казал последната си дума…

Огромния успех на първата книга може да предизвика смазваща тежест и да докара човек до творчески блокаж. Добре е, когато писателят продължи въпреки всичко и се примири с мисълта, че не всяка следваща книга успява да надскочи предходната. Ако очаквате роман от величината на „Играч първи…“, то рискувате да останете разочаровани. Вярно, че многобройните фенове на Клайн очакваха с интерес продължението, но по всичко личи, че авторът си е дал сметка – в някои случаи няма начин да се постигне същия ефект на изненада и опиянение, след като вече светът е бил изследван и историята е била разказана. И човекът дори не опитва да емулира есенцията на оригинала. „Играч втори…“ ни напомня, че дори и най-голямата битка на живота ти да е спечелена, след нея обикновено следват други и „заживели доволни и честити“ работи единствено и само в приказките.

Множеството литературни, комиксови, филмови, музикални и гейм препратки отново са налице, въпреки че от адаптацията им на български език има още какво да се желае. Заклетите geeks & nerds ще хванат спорадичните несъответствия в превода на някои заглавия.

„Играч втори, бъди готов“ е продължение, без което Уейд и компания спокойно можеха да минат, но читателите го искаха. So, back by popular demand, Ърнест Клайн ни подканя отново да се включим в щурото виртуално приключение, изпълнено с easter eggs. Приятно offline забавление, с което да разтушите в началото на лятото.

Още за книгата: https://locus-publishing.com/product/%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%87-%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B8-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2/

Други отзиви: http://knigolandia.info/book-review/igrach-vtori-budi-gotov/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s