Почитателите на Патрик Нес у нас са многобройни и не се и съмняваме, че са очаквали с нетърпение да прочетат нещо ново от този майстор на провокативните трилъри и младежката жанрова литература. „В огън“ е нов самостоятелен роман от автора на „Часът на чудовището”, „Освен този живот” и поредицата „Живият хаос“, с който ни зарадваха неотдавна от изд. „Артлайн“. Смесвайки алтернативна история и градско фентъзи, Нес ни пренася в една въображаема версия на собствения ни свят, в която драконите са част от ежедневието и са не по-малко реални от душещите наоколо мнителни агенти на ФБР…

В студена неделна вечер в началото на 1957 г., на паркинга на една бензиностанция, Сара Дюхърст чака с баща си пристигането на дракона, който е нает, за да им помага във фермата. Сара и баща ѝ, отритнати от хората в градчето Фроум в щата Вашингтон, са принудени да наемат дракон – мярка, към която прибягват единствено най-бедните. Драконът Казимир е много повече от онова, което изглежда. Сара проявява жив интерес към него. Той уж няма душа, но е решен да я опази жива. Така е, защото драконът знае неща, за които тя дори не предполага. Дошъл е във фермата ѝ, воден от предсказание. В това предсказание се говори за убиец, за култ към драконите, за двама агенти на ФБР, които преследват поклонниците на култа. Най-важното е, че по някакъв начин предсказанието включва и самата Сара Дюхърст.

Ако има нещо, което може да се очаква от Патрик Нес, то това е неочакваното. Дракони в САЩ през 50-те звучи шантаво, направо произволно, но Нес е взел първоначалния абсурд на идеята и се е постарал всячески да го превърне в логична структура, развивайки последиците от наличието на огромни митични създания сред населението. Обществен строй, социални парадокси, политически взаимоотношения, културни различия… „В огън“ е колкото необичайна и любопитна, толкова и упражнение по „какво би станало ако…“.

Нес е пуснал в котела всичко, с което свързваме историческия период. Студената война, сегрегацията, борбата за права и свободи, движенията за равноправие, параноята, расизма, полицейската бруталност, хомофобията, пропагандата, политическите игри, злоупотребата с властта, заткулисното интригантство… И е добавил към тази мрачна, тежка смесица фантастичен елемент, който да притегли вниманието на читатели, които имат афинитет към въображаеми светове и странят от документалното или историческото, за да преподава отново някои от онези уроци, които човечеството упорито отказва да научи.

За някои рецептата сигурно ще се окаже страхотна, за други – всички тези сюжетни елементи може би ще се окажат в повече. Но независимо дали „В огън“ ще ви „запали“ или не, това е една от онези книги, които трудно бихте могли да сравните с други и едва ли ще ви оставят безразлични.

Още за книгата: https://artline-store.net/product/1174/v-ogan.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s