Потопете се в самобитната омая на историите, с които африканските народи са отглеждали своите деца поколения наред и са им предавали своите вярвания и мъдрост. Издателство „Ерове“ поднася един прелестно илюстриран сборник с впечатляващ дизайн и съдържание, което ще омагьоса децата и ще заинтригува възрастните. „Из мрежите на Анансе. Африкански приказки“ е сборник, събрал единадесет древни истории, в които читателите ще се срещнат с представителите на африканската фауна и ще научат интересни легенди и предания за техния произход, характер и отличителни белези. А сред тях се откроява един мъничък осмокрак тъкач, който си служи с хитрост, за да ни впримчи „Из мрежите на Анансе“.

Това е сборник с 11 приказки на народите от Западна Африка, в част от които главен герой е трикстерът Анансе, хитър и забавен, а понякога дори и лишен от морални задръжки, той не се бои да ползва измами, за да постига целите си. Освен ролята на божествения пакостник в митологията на западноафриканските народи паякът Анансе заема и тази на умел разказвач, който плете историите си толкова добре, колкото и паяжините си – от продукт на оралните традиции, той се превръща в техен покровител. Заповядайте в мрежите му! Книжката е подходяща за малки и пораснали деца.

„Из мрежите на Анансе. Африкански приказки“ е приказен сборник, който ни помага да се докоснем до африканската култура и да почувстваме нейната екзотика под формата на народно разказваческо творчество. Единадесетте приказки, включени тук ни срещат с обитателите на савани и джунгли и ни карат да ги възприемем с по-различни очи – с впечатлителния поглед на дете, все още способно да съзре магията в заобикалящия го свят. Някои от сюжетите напомнят на цикъла „Just So Stories“ на Ръдиард Киплинг, в други пък откриваме паралел с някои от митовете на северноамериканските индианци… Общото между коренните култури, живеещи в непосредствена близост с природата е тяхното преклонение и уважение към нейната сила и съзирането на людски черти у животинските събратя.

Диляна Георгиева е свършила страхотна работа в подбора, превода и преразказа на историите. Сладкодумният изказ ще накара българските деца да слушат и четат с интерес сюжетите за аристократични жаби, изпъстрените коруби на костенурките, лукавите паяци и коварните ловци. Но „Из мрежите на Анансе“ разказва за всичко това не само чрез текст, но и визуално. Стилните илюстрации на Виктория Видевска придават истинска класа на изданието. Майсторските графики и ограничената цветова гама придават изключителен чар и много атмосфера на африканските приказки.

Още за книгата: https://erove.eu/produkt/%d0%b8%d0%b7-%d0%bc%d1%80%d0%b5%d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%b5/

Представяне в Детското БНР: https://detskotobnr.binar.bg/15678/koy-e-payakt-ananse/

Представяне по БНР: https://bnr.bg/hristobotev/post/101196188

Отзив в „Детски книги“: https://detskiknigi.com/da-popadnesh-v-mrezhite-na-ananse/

Превод: Диляна Георгиева е читател, любослов, преводач и редактор, минала през почти всички етапи на книгоиздаването. Движат я любопитството и способността да се учудва. Във всяка нова книга открива нещо да я развълнува, нещо да я умисли и нещо да я поучи. Това е втори неин превод от английски език за издателството след документалната „Змията и Дъгата“, като освен с превода, тук тя е отговорна и за творческото преразказване на приказките.

Худ. оформление: Виктория Видевска е млад художник илюстратор от Пловдив с уклон към приказното и племенното, какъвто е и профилът на „Ерове“. Това е втората книга с нейни авторски илюстрации. Първата е новото издание на „Снежната кралица“ за друго издателство, като творбите ѝ за там взимат участие в Биенале на българската илюстрация 2018 и в COW Illustration Biennale 2018, Украйна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s