Втора част от трилогията „Книгата на Коли“ на М. Р. Кери вече е факт! Най-нетърпеливите фенове на смразяващата кръвта хорър дистопия сигурно вече са грабнали „Изпитанията на Коли“ от изпълнения с апетитни книжни изненади щанд на изд. „Артлайн“ на Пролетния панаир. С какви ли обрати и изпитания ще си послужи този път М. Р. Кери, за да накара косите ни отново да настръхнат? Едно е сигурно – сценарист на комикс поредици от ранга на „Lucifer“, „Hellblazer“ и „X-Men“ и автор на филмираната „Момиченцето с всички дарби” пише адски кинематографично и е способен да вкара в съзнанието ви картини и сцени, които да ви държат в напрежение до последната страница.

„Изпитанията на Коли“ е вторият роман от спиращата дъха поредица, чието действие се развива в странен и смъртоносен свят, създаден от нас самите. Отвъд стените на селцето на Коли се простира страховита околност, пълна с дървета-удушвачи, свирепи зверове и прокуденици. Като изгнаник, Коли е принуден да се отправи на пътешествие в този мистериозен, враждебен свят. Но някога той е чул история. История за изгубения Лондон и загадъчната техника от Старите Времена, която може още да е там. Ако Коли успее да я намери, все още може да има начин да изкупи вината си – като спаси каквото е останало от човечеството.

Има два вида фенове на „Книгата на Коли“. Едните са тези, които са допуснали главния герой в сърцето си и стискат палци неговата почти детинска невинност да не го отведе до фатален край в бруталния постапокалиптичен свят, в който го е запратил безжалостният автор. Другите пък сигурно намират за леко нелепа гледната точка на един тъй наивен и дезориентиран, но все пак оцеляващ разказвач, и все пак фабулата ги впримчва тъй здраво, че волю или неволю продължават да четат настървено… Без значение дали сте от първите или от вторите, „Изпитанията на Коли“ ще ви причини същото безсъние, което е провокирал и първият роман от трилогията. (Ако пък сте от вторите, нека отбележим, че този път имаме две паралелни сюжетни линии, тъй че Коли не е в светлината на прожектора тъй дълго, както в предишната книга.)

„Изпитанията на Коли“ е директно продължение и заварваме героите там, където сме се разделили с тях. М. Р. Кери продължава да сблъсква персонажите с отмъстителната и пощуряла майка природа, която е решила да си го върне тъпкано на човечеството за всичко, което сме ѝ причинили. И все пак, предвид купищата апокалиптични бедствия и мутирали напасти, кой мислите е най-големият гад? Разбира се, негово величество човекът.

Читателят има шанс да поскита из мрачния и пълен с опасности свят на поредицата и да надзърне в бита на други оцелели общности. Различни вярвания и култове, различни технологии, понякога и различно меню, ако разбирате на къде бия… М. Р. Кери бърка надълбоко в дебрите на нечовешкото си въображение и вади оттам кошмар след кошмар, за наше (откачено) удоволствие и за пълен ужас на персонажите си, които пък от своя страна имат шанса наистина да блеснат и да демонстрират яка сплотеност и неразрушими връзки, споени в опасности и тествани в лицето на смъртта.

А ако все пак реша да се оплаквам, то това би било единствено и само заради факта, че това е втора от три книги и наистина се усеща като адски междинна, макар и много важна и изпълнена с мълниеносно действие и множество загадки. Всичко търпи развитие, но кулминацията все още я няма и фабулата ни остава да „висим на ръба“… в очакване на заключителния трети том!

Още за книгата: https://artline-store.net/product/1171/izpitaniata-na-koli-kniga-2.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s