„Приключения в Балара“ е цикъл от интерактивни литературни приключения, създадени от Ваян Дечков, който вече обхваща цели четири книги. Поредицата започна с „Мостът на Лагран“ и „Бяство от Плаград“, но едва няколко месеца по-късно последваха „Пътешествие в съня“ и „Елегия от сълзи“. Що е то интерактивна литература, ще попитат някои, и не са ли това просто добрите стари книги-игри, ще заподозрат други. Истината е, че Ваян Дечков е използвал добре познатите ни книги-игри като основа, върху което е експериментирал и създал нещо хем близко, хем достатъчно различно, за да бъде класифицирано по нов начин. Традиционните книги-игри представяха на играча поредица от избори и сюжетни разклонения, но нито една книга-игра до сега не е предоставила на играча изборът да си остане само и единствено читател и да прочете приключението като праволинейна художествена литература. Но книгите от серията „Приключения в Балара“ са преди всичко изключително любопитно упражнение по игрова механика.

Ваян Дечков е част от дейните хора, стоящи зад Новата вълна на книгите-игри в България, и макар, че неговите книги от „Приключения в Балара“ определено са предназначени за игра, авторът е решил да ги разграничи от традиционните книги-игри, и то с право. За разлика от добре познатите ни наративи, изпълнени с избори и разклонения, при които читателят-играч прави избори, чиито последствия го отвеждат на други страници и епизоди, в четирите книги за Балара човек спокойно може да превключи на автопилот и да прочете историята от край до край, без дори да използва пръстите си като „save game” опция. Различните приключения имат общи игрови елементи, като например иновативното използване на обичайно тесте карти за игра, но тъй като сюжетите са различни, има и определени моменти, които са индивидуални за всяка от книгите.

Въведението ни в Балара, „Мостът на Лагран“, е сравнително стандартен сюжет за епичен сблъсък между враждуващи фракции, но… Авторът е решил да ни напомни, че битките не се печелят само и единствено от генералите, нито пък от героите, проливащи кръвта си на бойното поле. Грубата сила сама по себе си е обречена без внимателно планиране и стратегическа мисъл. И именно тук се включвате вие! Времето ви е ограничено, мисията ви е строго секретна, ресурсите са недостатъчни… но ако се провалите, изходът от войната едва ли ще е в полза на родината ви. „Мостът на Лагран“ трябва да бъде завършен навреме, за да осигури възможност на войската за изненадваща поява и добра позиция. Ето как строежът, който ви е поверен има изключително значение за стратегическото надмощие.

„Бягство от Плаград“ пък ви поставя в ролята на вестоносец, пренасящ жизнено важно съобщение, но уви – хванат в капан. Дали ще успее да се измъкне от окупираната територия, където врагове и капани дебнат на всяка крачка? Изглежда, че най-добрият път за бягство минава под улиците на Плаград…

„Пътешествие в съня“ е книгата, която ми беше най-интересна, особено като прочит. Тук Ваян Дечков ни запознава с герой, чиито приключения са както във реалността на Балара, така и отвъд нея – в тайнствения свят на подсъзнателното, неосъзнатото, ефирното и магическото. Стига да се осмелите да поемете на пътешествие в сънищата си, може би ще успеете да откриете митичните съновили. А успеете ли да достигнете до епилога благополучно, може би вече ще се съмнявате къде е границата между реално и нереално, но ще се срещнете с потомък на смелия ви персонаж от предната книга.

„Елегия от сълзи“ пък се оказа книгата, в която са най-добре развитите и изградени герои. За разлика от предните томове, тук имате възможността да опознаете характера и бита на своя персонаж, да се вживеете повече в ролята, преди да ви връхлетят епичните събития, поставящи на карта бъдещето на Балара. Освен това, силните женски персонажи май са все още сравнително рядко срещани протагонисти в книгите-игри, а Шадара гордо се нарежда сред тях.

Книгите са в еднакъв формат и визия, което придава усещането за истински, еднороден цикъл, но визуалната свързаност не пречи на всеки том да има илюстрации от различен художник. Любимите ми са тези от „Мостът на Лагран“, за чиито рисунки е отговорна талантливата художничка Дияна Нанева. Стефан Б. Стефанов се е справил перфектно с типичната RPG стилистика за второто приключение. „Пътешествие в съня“ пък е една много по-различна история, и тук Гита Владимирова се е погрижила изпълнените с мистика илюстрации да допълват езотеричната атмосфера. А Кристина Бъчварова е визуализирала Шадара за „Елегия от сълзи“.

„Смелите мечти разкриват пътя към бъдещето“, както е казал някога Виктор Юго. А „Приключения в Балара“ е доста смел проект. Нещо повече – фактът, че поредицата е достигнала до своя четвърти том, а се задават и още, говори за постоянство, самодисциплина и всеотдайност. Рядко имаме досег с нещо толкова различно и експериментално. Със сигурност тази иновативност няма да се понрави на всички, но дори и да различната механика на изборите да ви стресне, винаги можете да прочетете всяка една от историите като най-обикновена фентъзи повест.

Макар и част от един и същи свят, сюжетите са наистина разнообразни и показват различни аспекти от таланта на автора – от по-сухи, сурови и милитаристични моменти, през истории за бягство и оцеляване, до тайнствени визии от света на сънищата. Кой знае, може би именно в разделението на произведението на две части като книга и книга-игра се крие пътят към привличането на нови читатели към интерактивната литература.

Още за книгите: https://e-sustnost.com/%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B2/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0-%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/2021/12/12/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD/

Реклама

One thought on “„Приключения в Балара“ – цикъл интерактивни литературни приключения от Ваян Дечков

  1. Неграмотна статия за плашещо неграмотни книги; авторът най-вероятно няма филологическо образование и това си личи. То не са запетаи, то не е…

    Ужас!

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s