Дуото Сюзан Ланг и Макс Ланг вече има значителен успех на книжната сцена със своите хитови картинни книги за деца, а ето, че вече можем да прочетем и първата тяхна книга на български език. Това е учещата на толерантност и трошаща закостенелите консервативни шаблони „Семейства, семейства, семейства!“. Тя излиза с логото на изд. „Така започна всичко“, кръстено на едноименната приказка на Мариана Кръстева и Димитра Мирчева, която пък от своя страна е една от най-милите, красиви, силни и смислени български картинни книги от последните години. И докато историята на „Така започна всичко“ съчетава с нежност и усет фолклорни мотиви с темата за осиновяването, „Семейства, семейства, семейства!“ разширява този контекст като ни среща с… всички видове семейства! А Сюзан Ланг и Макс Ланг ни представят определението за семейство, много простичко и ясно, и много истинско. „Щом се обичате, значи сте семейство“.

Истината е, че няма никакво значение къде и как живеете, в даден момент детето ви ще бъде част от социална група, ще се сблъска с други съдби, ще започне да забелязва различия и да задава въпроси. Няма значение дали вашето дете или неговото другарче ще бъде по-различното от останалите и ще привлича погледите. Важното е, че всяко дете трябва да се чувства приемано, обичано, равно, да не бъде подлагано на стигматизация, на одумване, на изолация, на подигравки… А за да се случи това, трябва децата ни да растат в среда, която не осъжда разликите, прегръща разнообразието, и оценява индивидите и групите не по първични впечатления, а по дела, думи, принос… И ако едно дете е заобиколено от любящи и грижовни хора, то няма значение дали тези хора са биологични родители, дали са роднини, дали са осиновители, от какъв пол, раса, религия и пр. са, как се идентифицират… Важното е единствено, че те дават всичко от себе си за щастливото детство на детето и то расте обградено от сърдечност и любов. Ето за това става въпрос в тази важна и нужна детска книга.

Идеята на „Семейства, семейства, семейства!“ не е да разкаже една-единствена история, а да ни предостави възможността да надзърнем за миг в множество щастливи истории. Историите на семейства, които се различават едно от друго, понякога коренно дори, но си приличат по усмивките, по грижовността, по споделената обич.

Илюстрациите на Макс Ланг са повече от чаровни. Веселите карикатурни животни притежават по някоя и друга човешка черта, помагайки ни да се разпознаем в тях. А използването на снимков материал за фоновете е любопитно, ефектно и прави картинките още по-интересни.

Римуваният превод е дело на Светлина Трифонова, но заради по-нестандартното оформление на текста на възрастните може да са им нужни една-две тренировки преди да уловят ритъма и прочитът да звучи плавно.

Още за книгата: https://www.howitallbegan.family/product/semeistva/

„Така започна всичко“ във Фейсбук: https://www.facebook.com/howitallbeganbook

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s