Майк Ашли е съставител и редактор на редица от изключително популярните на запад The Mammoth Book of… заглавия. Какви пък са тия книги-мамути, ще попитате? Чисто и просто дебели сборници с богато съдържание на тематично съдържание. Поредиците могат да са посветени на какви ли не жанрове и обикновено събират кратки творби на редица изявени автори от дадената литературна сфера. Майк Ашли специализира предимно в остросюжетните жанрове – научна фантастика и фентъзи, крими и трилър, мистерия и ноар… На родните читатели Майк Ашли е познат като съставител на антологиите „Един смахнат свят. Сериозно комично фентъзи“ и „Дебела антология на адски смешното фентъзи“, както и с антологията, която сме решили да ви представим днес. „Алергия към магия“ (изд. „Прозорец“) отново е посветена на комичното фентъзи и съдържа цели 35 разказа, сред чиито автори са някои от най-големите майстори на жанра.

От магьосник, алергичен към магия, до невротичен Дядо Коледа, от говорещи машини до пеещи тоалетни, от продавач на компютри в света на феите до вампирски футболен мач – тази антология обръща с главата надолу представата ни за фентъзи и фантастика на ужаса и превръща магията в хаос. Книгата съдържа 35 истории, които със сигурност ще уверят читателя, че паралелният свят е също толкова смахнат, както и този. Това е най-голямата колекция от фентъзи, съставена от въображението на Естер Фризнър, Нийл Геймън, Крейг Шоу Гарднър, Том Холт, Тери Джоунс, Тери Пратчет, Робърт Ранкин и много други.

– Мрачният господар е изправен пред заплахата на декоратор в „Смъртоносният интериор“ на Естер Фризнър.

– Един мъж вярва, че е Атила, хунският вожд, в „Платеният мост“ на Харви Джейкъбс.

– Трол се среща с героя си Коен Варварина в „Мостът на трола“ на Тери Пратчет.

– Прекрасният принц открива истинската Пепеляшка в „Издънката със стъблената пантофка“ на Луиз Купър.

Когато става дума за 30+ истории, би било наистина невероятно ако съставителят на сборника е имал достъп до такова огромно разнообразие на прекрасни истории и след това пък е нацелил вкуса ви толкова добре, че след последната страница сте във възторг от абсолютно целия сборник. „Алергия към магия“ не е такова космическо стечение на обстоятелствата, но все пак – звездите са се наредили доста добре. Да, тук е пълно с литературни звезди. Някои истории леко бледнеят пред други, но тъй или иначе, този том съдържа достатъчно хапки за дегустация, че хем да задоволи, хем да разпали апетита на жанровите почитатели.

Ако са ви привлекли имена като Тери Пратчет и Нийл Геймън, което си е напълно разбираемо и в реда на нещата, то „Алергия към магия“ ще разшири кръгозора ви и покрай най-известните „ще ви светне“ и за някои други кадърни писатели, заслужаващи внимание. С риск да ме обвините, че плагиатствам от Форест Гъмп, но „Алергия към магия“ е като бонбониера с различни вкусове. Едни ще си паднат по пияните вишни, а други – по кокосовия пълнеж.

Сюжетите са разни и разнообразни, както и типът на хумора. Има го и британския абсурд с наченки на откровен нонсенс, и острия, критикуващ сарказъм, и пародийните нотки… А има и разкази, в които хуморът ми убягна. Може би чувството за хумор на определени писатели е крайно различно от моето, може би определението на Майк Ашли за комично фентъзи е твърде широко, може би с времето някои разкази са „поизветрели“ (първото издание на сборника е от 1998), а може би аз самият не схващам нещо и ми липсва познанието за да загрея някои по-специфични майтапи… Кой знае.

Работата е там, че дори и да не си паснете с част от разказите и да попрескочите някоя и друга история, или пък да подкарате този или онзи разказ по диагонала, „Алергия към магия“ пак е като котел, който ври и кипи от чудни съставки и необичайни рецепти. Една наистина любопитна антология, която има какво да предложи и по всяка вероятност ще ви помогне да си харесате поне двама-трима автори, от които да издирите и други произведения.

Още за книгата: https://prozoretz.com/bg/knigi-45/alergia-kam-magia-603

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s