Приключенията на Джони Максуел продължават! Втори том от тийн трилогията на Тери Пратчет се завръща в ново издание, този път акомпанирано от чудесните и подобаващо хумористични илюстрации на майстора-карикатурист Марк Бийч. Противно на минорното звучене на заглавието, „Джони и умрелите“ всъщност е книга за надеждата! Но преди тя да проблесне като светлина в края на тунела, авторът ще поведе читатели от всички възрасти на едно от онези адски оригинални и безобразно щури приключения, които са се превърнали в негова запазена марка. А фантастичните обрати и обилните дози сарказъм тук вървят ръка за ръка с остра социална критика и стакато по цялата емоционална гама. Така, както само неповторимият Сър Тери умее!

ДА ПРОДАДАТ ГРОБИЩЕТО? САМО ПРЕЗ ТРУПОВЕТЕ ИМ… Не са много хората, които могат да виждат умрелите (не са много и тези, които искат). Дванайсетгодишният Джони Максуел може. И има лоши новини за тях. Градският съвет е решил да продаде гробището като терен за строеж. Но умрелите са понаучили това-онова от Джони. Няма само да си лежат и да си кротуват… Особено като се има предвид, че утре е денят на Вси светии… Освен това са започнали да откриват, че животът е къде-къде по-забавен, отколкото когато са били… такова де… живи. Особено ако престъпят някое и друго правило…

Тери Пратчет е едновременно един от най-големите фантасти и един от най-големите хумористи на всички времена. На всичкото отгоре от почти всяка негова книга струи невероятно човеколюбие! И си личи как човекът, отговорен за текста хем обича от сърце цялото човечество, хем не може да се примири с паденията на неговата глупост и алчност. Случаят с „Джони и умрелите“ е точно такъв. Уж фантастично четиво за подрастващи читатели, но всъщност роман, изпълнен със смисъл, който говори по свое му и на хлапета, и на юноши, и на възрастни.

„Джони и умрелите“ е пълна със живи… и мъртви примери за таланта на Тери Пратчет в сътворяването на истинска драма, която се крие зад често пародийните му сюжети. Свикнали сме да свързваме автора с гъделичкащото му остроумие и начетените препратки, които изпълват романите му, и то до такава степен, че понякога драмата успява да ни хване неподготвени.

Малко хора са способни да говорят с такава завидна лекота и истински честно, не просто за живота, но и за смъртта. Без помен от проповед, без следа от високопарни философии, „Джони и умрелите“ ни кара да оценим факта, че сме живи. Тук и сега.

Преводът на Светлана Комогорова – Комата е както винаги на висота. Новата премяна, дело на Марк Бийч е разведряващо допълнение, каращо преизданието на романа да изпъква. А специално за легионите верни почитатели на Света на Диска, имаме и специално гостуващо участие на Смърт!

Още за книгата: https://prozoretz.com/bg/knigi-45/johnny-i-umrelite-794

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s