Отритнати, неразбрани, самотни, изоставени, пренебрегнати, или дори по-лошо… Уви, такива деца има. За някои от тях единственото спасение е бягството от реалността. А в случая със Своенравните деца на Шонин Макгуайър дори не става дума за ескейпизъм. Персонажите на превърналата се в явление американска писателка прекрачват в нови светове, където получават нов шанс, поемат съдбата си в ръце, преминават през жестоки изпитания и намират вътрешната си сила и мястото си в голямата картина. „В небивал сън“ (изд. „Кръг“) е четвърти том от серията за Своенравните деца и в него Шонин Макгуайър продължава да изследва сериозни теми с дълбочина, прецизност и далновидност, които не откриваме често в развлекателната юношеска литература.

Лънди е сериозна и саможива малка дама, която предпочита да чете, да учи и да се наслаждава на собствената си компания, вместо да се заобикаля с приятели и да се отдава на шумни забавления. Както от всички други момичета на нейната възраст, и от нея се очаква един ден да стане прилежна съпруга и домакиня и по никакъв начин да не кривва от пътя, който обществото ѝ е предначертало. Само че Лънди го прави. И встрани от отъпканата пътека намира невъзможно дърво, в чийто ствол чака да бъде открехната невъзможна врата. Врата, която ще я отведе в небивал свят на безкомпромисна логика, неотклонни принципи и най-важното – свобода на избор. Лънди вярва, че е попаднала в рая, или по-точно – у дома. Ала всичко на Гоблинския пазар си има справедлива цена и когато настъпва времето да я плати, момичето сключва най-злочестата сделка в живота си.

Гоблинския пазар! Изпълнено с изкушения място, където цената на сбъднатите мечти е неподозирано висока… Подобно на къщичката от курабийки, примамваща децата сред горските гъсталаци, под примамливата, лъскава и дори утопична повърхност се крие кошмар. И след като Лънди попада в капана, дали ще се превърне в жертва или ще надделее и ще изгради характера си?

Шонин Макгуайър е сурова към персонажите си и пряма с читателите си! Писателката ни напомня, че свободата на избора върви ръка за ръка с отговорността за последствията. А когато последствията са болезнени, страшни, дори съдбоносни, тогава имаме нужда от смелост, вътрешна сила, упорство… но преди всичко – от честност. Да забравим за егото си и да погледнем истината в очите. Да признаем вината си и да се научим да живеем с нея. Да потърсим изкупление.

„В небивал сън“ е много силно попълнение към поредицата, което се чете на един дъх! Наративът носи усещане за приказка, едновременно с мрачни и зловещи предупредителни елементи а-ла Братя Грим, но и с модерен оттенък и умел социален коментар.

Още за книгата: https://kryg.eu/produkt/v-nebival-syn/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s