Година след като „Куче на име Коте“ от Томи Контио и Елина Варста кацна на български с логото на изд. „Ракета“, ето че имаме удоволствието да прочетем и продължението на тази многопластова картинна книга от далечна Финландия. „Куче на име Коте среща коте“ е не просто нова история с познати герои, тя е логично, смело и изпълнено с ценности развитие на персонажите, на техните взаимоотношения и мироглед. Това е една от онези „книжки с картинки“, които е добре възрастните да прочетат не просто на децата, но и на самите себе си. Защото ако в един свят, изпълнен с разделение и различия, котките и кучетата могат да бъдат „над тези неща“ и да живеят като сродни души, то може би и ние, хората, някога ще успеем да постигнем същото. Би било прекрасно, не мислите ли?

Аз съм куче на име Коте. Щастливо куче съм, защото си имам приятел на име Пор. Ценностите ни са свободата, приятелството и обичта. Не желаем зло никому и затова с удоволствие приехме в нашата групичка и едно коте. „Дали в сърцето на най-добрия ми приятел все още има достатъчно място за мен?“ – питах се. „Дори и да сме четирима, шестима или стотина, обичта ми към теб няма да се промени“ – увери ме той и ми го доказа. „Куче на име Коте среща коте“ е история за приятелство, което надхвърля страховете. Защото: „Приятелите даряват топлина“. С тях не ни липсва нищо – абсолютно нищо.

Когато избираме каква книга да купим или каква книга да прочетем на децата си, ние не избираме просто поредното допълнение към колекцията или домашната библиотека, поредната интересна история или доза забавление. Истински добрите книги са един вид тухлички в изграждането на ценностната система, вкуса, характера и възприятията на детето. Истински добрите книги са стъпало към следващото ниво. А „Куче на име Коте среща коте“ е истински добра книга. Книга, засягаща важни теми, но по разбираем, внимателен, ангажиращ и красив начин.

Тази съвременна приказка може спокойно да бъде четена и самостоятелно, но ако вече сте се запознали с предисторията, „Куче на име Коте“, то вече сте обикнали героите, знаете произхода и миналото им, или с други думи – имате малко повече контекст и влагате малко повече емоции в новите им преживявания.

Вашите стари приятели ще срещнат нов приятел. Съдбата събра безпризорното кучето на име Коте и скитникът-човек, познат като Пор, и сега пак съдбата събира Коте и Пор с друг самотен скиталец. От борда на един кораб с вирната опашка слиза коте, което е имало повече имена, от колкото може да изброи. Но в компанията на Коте и Пор, четириногият мореплавател получава свободата да избере собственото си име… и да бъде себе си. Дуото ще се превърне в трио. Но дали двама са малко, а трима са много? Никой не обича да дели обичта и вниманието, но… делят ли се и намаляват ли те всъщност или в сърцата ни има достатъчно за всички?

Чрез нетипичните си персонажи Томи Контио отново ни представя алтернативни гледни точки и отправя предизвикателство към представите за щастието, приятелството, приемствеността, себеопределянето… Текстът е поетичен и нежен, учи ни да опознаваме, а не да осъждаме, и съдържа повече от един и два проницателни цитата, които си струва да помним. И да прилагаме.

Илюстрациите на Елина Варста също бягат от фалша, но дори сред ежедневната сивота има късчета идиличност, които художничката улавя безпогрешно. Понякога в една единствена рисунка има вплетени цели истории, които чакат да бъдат открити – истории, които се противопоставят на закостенелите предразсъдъци и двулични социални норми. С други думи – точно като своя предшественик, „Куче на име Коте среща коте“ е книга, която всячески изразява идеи и ценности, които бих се радвал да предам на децата си.

Още за книгата: https://www.raketabooks.com/dog-meets-a-cat.html

Томи Контио (р. 1966) е един от най-известните съвременни финландски поети. Предходната му книга в сътрудничество с Елина Варста – „Куче на име Коте“ – има номинация за Наградата за детска и младежка литература на Северния съвет. Томи Контио е носител и на „Финландия Джуниър“ за 2000 г.

Елина Варста (р. 1979) е изтъкнат илюстратор и графичен дизайнер. Нейните творби често получават награди, например в конкурса „Най-красивите книги на годината“. През 2016 г. е удостоена с Националната награда за детска култура на Финландия.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s