По щастливо стечение на обстоятелствата, отзивът ни за тази прекрасна, топла, звънка детска книга идва точно в момента, в който тя се сдобива и с нов тираж! „Сребърната риба. 8 приказки без камила“ е илюстрован сборник с истории, написани от Илия Деведжиев – актьор, кукловод, сценарист, радиоводещ и… както съвсем скоро ще се убедите, талантлив разказвач. Познати и чудновати герои оживяват в мерена и немерена реч по страниците на книгата, не без помощта на талантливата художничка Екатерина – Мария Миткос.

Някои хора пишат книги от чиста графомания. Някои искат да се окичат с титлата „писател“ или „издаван автор“, за да погалят своето его. Част от тези хора се насочват именно към детски книги, защото си въобразяват, че за деца се пише по-лесно. Видиш ли, на мъниците можем да пробутаме всичко. Дай им говорещи животни и произволни фантасмагории и те ще са доволни.

Други хора пишат детски книги, защото им идва отвътре. Защото чисто и просто не могат да не го правят. Защото обичат детската аудитория и защото самите те все още носят детето в себе си, а книгата е прекрасен начин да пуснат това дете навън. Ако прочетете „Сребърната риба“, то със сигурност ще се съгласите, че Илия Деведжиев е именно един от тези хора.

Приказките „Защо морето е солено“, „Га-га“, „Сребърната риба“, „Феята на неприбраните играчки“, „Мечето и есента“, „Солена приказка“, „Слънчевото цвете“ и „Песничка без думи“ са се сгушили една до друга и чакат да бъдат открити от малките читатели. Тук ги очакват и омагьосващи сюжети, и необичайни персонажи, и остроумни игрословици… За всекиго по нещо! От стъкленица с домашна лютеница до орехи, лешници и жълъди. От морските дълбини, та чак до вселенските простори. Направо да се чуди човек как тук не се е сместила и някоя камила, но… тази загадка оставяме на вас!

Ако харесвате творчеството на писатели като Джани Родари, Маргарит Минков, Виктор Самуилов, то по всяка вероятност ще се влюбите и във вълшебството на Илия Деведжиев.

„Сребърната риба“ във Фейсбук: https://www.facebook.com/prikazki.s.iliya/

„Солена приказка“, предоставена за безплатен прочит: https://liternet.bg/publish4/idevedzhiev/solena.htm

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s