Дори да имате известни резерви относно стойността на съвременните бестселъри и да не се впечатлявате особено от титли от рода на „книга на месеца в „Амазон“ в раздела „Научна фантастика и фентъзи“, то може би ще се доверите на читателските мнения в „Гудрийдс“, където „Констанс“ на Матю Фицсимънс се нареди сред номинираните за най-добър роман в жанра „Научна фантастика и фентъзи“ за 2021 година. Провокативният футуристичен трилър е вече и на български, в превод от Надежда Розова, част от каталога от ангажиращи и изпълнени с напрежение четива на изд. „Обсидиан“.

Близкото бъдеще. Младата Кони постепенно пропада в бездната на депресията. Далеч от родното място и отчуждена от семейството си, тя е бледа сянка на своето някогашно аз. Жестоката катастрофа, причинила тежката травма в коляното ѝ е отнела живота на двама от членовете на рок бандата, от която тя е била част. Джъ, вокалистът на групата, е в кома вече трета година. Което не пречи на Кони да продължава да бъде безнадеждно влюбена в него. Част от рутината в сивото ежедневие на Кони е месечното посещение на „Палингенеза“, където всеки притежател на суперскъп клонинг се отбива редовно, за да прехвърли актуализация от последните си спомени. Да имаш своя собствена „резервна версия“ струва десетки милиони долари – пари, с които Кони определено не разполага. Как тогава младата жена има свое копие?

По стечение на обстоятелствата доктор Абигейл Стиклинг, известна като „майката на клонирането“, е леля на Кони. Тя е положила основите на научния прогрес, който е повдигнал толкова много морални въпроси и е предизвикал остър конфликт в обществото. Тя е направила решителната стъпка към клонирането на човешки същества, срещу което през 2040 година се борят активисти, религиозни фанатици и какви ли не други. Настроенията са едва ли не паралел на сегрегацията на чернокожите отпреди един век. В някои щати убийството на клонинг може спокойно да ти се размине. По новините се появяват смразяващи кръвта гледки на линчувани клонинги.

Дали тогава ненадейната смърт на Абигейл Стиклинг е била наистина самоубийство? И какво се е случило с истинската Кони, след като нейният клонинг се събужда в операционната с липсващи спомени за последната година и половина?

Матю Фицсимънс пише страхотно! Дори когато на пръв поглед изглежда, че четем описания или опознаваме вътрешния свят на героинята му, всъщност бързо научаваме ключови за сюжета детайли и действието лети напред неусетно. Стилът е много приятен, атмосферата напомня едновременно на киберпънк ноар за феновете на жанра, и на напрегнат съвременен трилър, написан за широка публика, а гледната точка на ранима, но решителна млада жена добавя дори и известен Young Adult елемент. Комбинацията е много добра и със сигурност ще допадне и на фенове на съответните жанрове, и на „случайни“, „средностатистически“ читатели, посегнали към романа от чисто любопитство.

Най-хубавото обаче е, че наред с драмата и екшъна, Матю Фицсимънс задава актуални въпроси за едно възможно бъдеще, към което, ако следите научния напредък, то знаете, че вече сме се насочили. Какви са възможните странични ефекти от новите технологии? Какви неочаквани приложения могат да намерят те? Как ще променят начина ни на живот? Какви обществени реакции и социални промени ще предизвикат? Къде е границата? Има ли морал зад науката? Плод на завист и двоен стандарт ли е общественият гняв, или действително етиката не ни позволява да приемем някои радикални новости? До къде е готов да стигне човек, за да защити убежденията си? И дали научния ни напредък върви за ръка с напредъка ни като начин на мислене, или животинското е готово да вземе превес? … Списъкът продължава!

Историята също ще продължи – Матю Фицсимънс работи по втората част, озаглавена „Chance“.

Още за книгата: https://obsidian.bg/knigi/constance/

Откъс: https://obsidian.bg/wp-content/uploads/2022/03/Constance-excerpt.pdf

Интервю с автора: https://obsidian.bg/matthew-fitzsimmons-interview/

Други отзиви: http://knigolandia.info/book-review/constance/

Годината е 2040-а. Върховният лукс – да измамиш смъртта – вече е достъпен, макар и само за най-богатите на планетата. Напредъкът в медицината и квантовите компютри са превърнали клонирането на хора в реалност. За противниците му обаче това е престъпление срещу природата. А за младата Констанс Дарси, която е получила свой клонинг от покойната си леля, подаръкът се оказва същински кошмар. След поредното задължително записване на данни от съзнанието на Кони нещо е обърква. Година и половина по-късно клонингът ѝ се събужда в операционната, но няма спомени от този период. А истинската Кони вече не съществува. Как и защо е умряла? За да си отговори на тези въпроси, новата Кони ще трябва да разбере какво се е случило през последните осемнайсет месеца, които не помни. Полицай Дариъс Кларк вече разследва смъртта ѝ. Кони ще има нужда от помощта му, защото някой иска да я убие. Отново.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s