Днес ще ви разкажем за още една интересна и образователна книжка от Юлия Момчилова. Това е двуезичната илюстрована приказка „Търся приятел / Looking for a Friend“ (изд. „Писец“), в която двама горски обитатели започват като отчуждени съседи, изпълнени с предразсъдъци един към друг, но накрая на историята се оказва, че имат повече общо между себе си, отколкото са предполагали. Книжката е илюстрована от самата Юлия Момчилова, но малките читатели ще могат да я оцветят по свой вкус, развивайки и артистичните, и езиковите си умения.

От приказката децата ще разберат по достъпен за тях начин, че е важно да проявяваш внимание към всички, които живеят край теб и да ги опознаеш добре. Децата, които обичат да рисуват и да оцветяват картинки, ще изпитат истинско удоволствие от факта, че оцветявайки илюстрациите, книжката им се е превърнала в цветна и особено ценна, заради тяхното собствено участие.

Язовецът Дико си мисли, че съседката му, катеричката Борина, е горделива. Обитателка на високите клони, въобразява си, че мете облаците с опашката си – така си мисли той. Борина пък смята Дико за начумерен и надут, ограничаващ се единствено до поздравите „Добър ден“ и „Лека нощ“. И така, двамата съседи, макар и съвсем близо един до друг, живеят самотно, без да се опознаят истински. Докато един ден не решават да си намерят приятели посредством… обява! На полянката има табела: „Търся приятел“. И така започва всичко.

Историята познава такива случаи, и то не само сред горските обитатели. Заменете язовеца и катеричката с две деца от училище, които се подминават, без дори да знаят имената си, но се запознават случайно в онлайн игра, скрити зад своите аватари и псевдоними… Изведнъж приказката за животни започва да звучи доста съвременно, нали?

Безплатно електронно издание на текста на приказката на български език: https://liternet.bg/publish26/yulia-momchilova/priatel.htm

ЮЛИЯ МОМЧИЛОВА е родена на 20.07.1946 г. в гр. Сливен. Завършва Музикалната гимназия в гр. Бургас и Българска държавна консерватория. След това работи в Софийски духов оркестър. Въпреки че е музикантка по образование и професия, тя е сътрудничила на Българска национална телевизия и Българско национално радио в рубриките „Лека нощ, деца!“, „Звънче“, „Ранобудно петленце“ и др. като авторка на приказки, сценарии и стихотворения. Нейни куклени пиеси са отличени с награди на конкурси в гр. Варна („Пролетна приказка“, 1990) и гр. Ямбол – „Михаил Лъкатник“ („Екошок“, 2003). Има публикации на куклени пиеси, а също на приказки и стихотворения в различни детски списания и вестници, между които списанията „Славейче“, „Другарче“ (Ниш), „Калинка“, „Пчелица“, „Бърборино“, в. „Детски свят“, в. „Венче“ и др. Авторка е на текстове на детски песни от композитора Филип Павлов. Нейни приказки са публикувани от издателство „Фют“ в детските сборници „Лесно ли е да си Дядо Коледа?“ (2002; 2008) и „Търся приятел“ (2005). Сборникът й с приказки и стихотворения „Зелени игри“ (2008) с авторски илюстрации е издаден от ИК „Дъга“. Живее и твори в София.

Източник: https://liternet.bg/publish26/yulia-momchilova/index.html

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s