Ако търсите мила детска книжка, с която да посрещнете пролетта, то „Зелени игри“, написана и илюстрирана от Юлия Момчилова, е повече от добър избор! В този пъстър сборник ви очакват близо двадесет различни произведения. Стихотворенията и приказките са съпроводени от множество цветни илюстрации, картинки за оцветяване, кръстословици и загадки за малките читатели.

В тревите зелени
сред цъфнали билки лечебни
живеят засмени
безброй обитатели дребни.
Дали са зелени
игрите им чудновати?
Дали са зелени
мечтите им хвърковати?

Пролетното настроение струи от историите и куплетите, посветени на кокичета и минзухари, на калинки и гъсенички, на охлювчета, пеперудки, щурчета… и дори бобчета. Смяната на сезоните, съпътстващите пролетта природни явления, завръщането на живота – всичко това е представено като чудно приключение, като вълшебство, което си струва да бъде наблюдавано отблизо от любопитните детски очи.

Юлия Момчилова не е пропуснала да вплете в приказките си и образователен елемент – какво обича да си похапва колорадският бръмбар, метаморфозите на пеперудата, „музикалните инструменти“ на щурчето… Има и предупреждения с възпитателен характер – деликатно са засегнати опасностите от разговори с непознати, ползите от това предварително да обмисляме внимателно постъпките си…

„Зелени игри“ е книжка, написана с внимание, любов и вдъхновение. В нея откриваме онзи тип творчество, който помним от своите читанки, от детските вестничета и списания, от стихосбирките и сборниците с приказки от нашето детство. Трудно е човек да определи това усещане – нещо сигурно, познато, топло… Усещане, което често отсъства от съвременните комерсиални издания.

ЮЛИЯ МОМЧИЛОВА е родена на 20.07.1946 г. в гр. Сливен. Завършва Музикалната гимназия в гр. Бургас и Българска държавна консерватория. След това работи в Софийски духов оркестър. Въпреки че е музикантка по образование и професия, тя е сътрудничила на Българска национална телевизия и Българско национално радио в рубриките „Лека нощ, деца!“, „Звънче“, „Ранобудно петленце“ и др. като авторка на приказки, сценарии и стихотворения. Нейни куклени пиеси са отличени с награди на конкурси в гр. Варна („Пролетна приказка“, 1990) и гр. Ямбол – „Михаил Лъкатник“ („Екошок“, 2003). Има публикации на куклени пиеси, а също на приказки и стихотворения в различни детски списания и вестници, между които списанията „Славейче“, „Другарче“ (Ниш), „Калинка“, „Пчелица“, „Бърборино“, в. „Детски свят“, в. „Венче“ и др. Авторка е на текстове на детски песни от композитора Филип Павлов. Нейни приказки са публикувани от издателство „Фют“ в детските сборници „Лесно ли е да си Дядо Коледа?“ (2002; 2008) и „Търся приятел“ (2005). Сборникът й с приказки и стихотворения „Зелени игри“ (2008) с авторски илюстрации е издаден от ИК „Дъга“. Живее и твори в София.

Източник: https://liternet.bg/publish26/yulia-momchilova/index.html

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s