Когато стане дума за приказки, много родители инстинктивно посягат към утвърдената класика. Истината обаче е, че нашите деца често имат нужда и от други, по-съвременни и по-различни истории. А сред българските писатели не липсват и такива, които умеят изкусно да разказват съвсем нови, съвременни приказки. Такива са и „7 приказки за всеки ден“, написани от Илка Бирова и нарисувани от Радостина Пенева.

Книгата на Илка Бирова „7 приказки за всеки ден“ е истински подарък за децата на възраст 4-8 години, а също така за възрастните, които ги отглеждат, възпитават и обучават. В нея има 7 забавни и поучителни приказки за дните от седмицата, оживени от прекрасни илюстрации. След всяка приказка има задачи за доразказване и рисуване – те развиват детската реч, въображение и творчество. Книгата е полезна както за четене вкъщи, така и за работа по български език в детската градина и в началните класове.

„7 приказки за всеки ден“ се отличава с богата, но достъпна лексика. Благодарение на внимателния езиков подбор, малките читатели ще обогатят речника си без да се чувстват изгубени в текста. Всъщност… може би леко послъгахме. Защото в който и ден от седмицата да се озоват малките читатели, винаги ги очаква една приказка, в която можеш да се изгубиш поне за няколко минути. Впечатление прави как във всяка от историите има дружелюбни, добри герои, служещи като ненатрапчив модел за подражание и олицетворяващи универсални човешки ценности. Всяка страница на тази ведра, симпатична книжка демонстрира грижа към малките читатели и истинска отдаденост в писането към тях.

Рисунките карат „7 приказки за всеки ден“ да бъде дори още по-приветлива. Самото разглеждане носи слънчево настроение. Работата на художничката Радостина Пенева вече познаваме повече от добре. Нейните илюстрации никога не разочароват! Те красят страниците на книги като „Приключенията на врабчето Незабравко“, „Малка мишка в голямо приключение”, „Тялото говори”, поредицата „Аз искам да бъда…“ и други.

Но в ролята на художници ще влязат и самите читатели, тъй като след всяка от седемте приказки има поместена творческа задача и картинка за оцветяване.

Представяне по БНР: https://bnr.bg/post/101166166/doc-ilka-birova-za-deca-se-pishe-dostapno-zabavno-i-neobiknoveno

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s