Няма защо да виним децата за пристрастяването им към мобилните устройства и екранните забавления. Ние самите сме отговорни за възпитанието им. Ние самите до голяма степен създаваме и оформяме средата, в която те се развиват. Екраните са неминуема част от ежедневието на всички нас, това е факт, но също така е факт, че не можем да допуснем те да доминират над живия контакт, семейните взаимоотношения, и изобщо, всячески да отвличат вниманието ни и да окупират сетивата ни. Ето защо, смятам, че децата наистина ще харесат, а родителите наистина ще оценят по достойнство пъстрата, забавна, но и предупредително-поучителна детска книга на Хелън и Томас Дохърти „Кой екраните хруска… за лека закуска?“ (изд. „Прозорче“).

ВНИМАВАЙ! Гепи идва в големия град и я връхлита за екрани страшен глад! Тя много иска весело занимание, ала никой не ѝ обръща внимание. Но щом екраните изчезват вдън земя, най-сетне се намира време за игра! И теб те чакат забавления любими в тази малка книжка, пълна с рими!

Представете си една пъстра панорама, един чист, уреден град, с кина, библиотеки, ресторанти и гари, с доволни, щастливи жители… На пръв поглед, утопия! Но само на пръв поглед. Утопията се превръща в дистопия веднага щом забележите, че всеки един от обитателите на града е впил втренчен взор в екрана пред себе си. Животът тече автоматизирано, животните са уж заедно, но не споделят нищо, освен самото пространство… и може би селфита в интернет.

Гепи обаче е нова. Тя се озовава сам-самичка в този красив, привлекателен град, но съвсем скоро започва да се чувства самотна. Никой не ѝ обръща внимание. Никой не протяга ръка. Никой дори не я поглежда. Всички са прекалено заети да гледат в екраните си, сякаш са хипнотизирани. А дали Гепи ще се примири с положението или ще намери някакво неочаквано разрешение?

Няма значение дали вашите мъници са залепени за екрана или дори не посягат към мобилни устройства. Така или иначе, важно е да осъзнаем ролята на устройствата. Те са тук, за да ни помагат да живеем по-добре, а не да се превръщат в начин на живот.

Римуваната история на Хелън Дохърти е адаптирана на български от Анета Пантелеева. „Кой екраните хруска… за лека закуска?“ излиза в голям формат, тъй че читателите ще могат да се насладят подобаващо на прекрасните илюстрации на Томас Дохърти.

Още за книгата: https://prozoretz.com/bg/knigi-45/koi-ekrani-hruska-755

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s