„Прегръдката“ (изд. „Хермес“) е книга, която наистина ще ви се прииска да прегърнете! Или ако не самата книга, то със сигурност ще прегърнете нейното послание. Това е една простичка, но много силна история, разказана по изобретателен и ефектен начин под формата на двулицева книга, която може да бъде четена „и в двете посоки“. Изберете си от коя корица да започнете и чрез кой герой да проследите действието! Дали ще проследите събитията от гледната точка на бодливия таралеж? Или пък ще предпочетете да вървите редом до твърдата черупка на костенурката? Историите са две, но вълнуващият, щастлив финал на „Прегръдката“ е само един! Текстът на Оуен Маклафлин и рисунките на Поли Дънбар ще донесат много добро настроение на читатели от всички възрасти.

Необикновена история за приятелството и взаимното приемане Таралежът силно се нуждае от прегръдка, но никой не желае да го гушне заради бодлите. Костенурката също много иска някой да я прегърне, но твърдата й черупка отблъсква околните. Двамата са отчаяни, че няма да си намерят приятели, докато не се срещат на най-неочакваното място в книгата! И се убеждават в думите на бухала, че „винаги има някой, който те обича“.

Заглавието е издайническо. Кориците също. Няма да изненадаме възрастните ако разкажем за замисъла зад „Прегръдката“. Таралежът търси приятели. Костенурката също. Всеки има нужда от топлина и взаимност, от разбирателство и подкрепа. Всеки има нужда от прегръдка. Но май на никого не му се иска да прегръща кълбо бодли или пък твърда коруба… Но бронята на костенурката се оказва перфектна защита срещу бодлите на таралежа, и така двете чаровни геройчета сякаш са създадени за да се прегърнат едно друго, което и се случва, точно по средата на книгата, където историите им се срещат. Някои от децата също започват да предусещат още на първия прочит и с гъдел очакват развръзката!

Замисълът е колкото простичък, толкова и ефективен. Двулицевите книжки са сравнителна рядкост и будят голямо вълнение у децата, в това няма спор. Но истината е, че подобни чаровни картинни книги са способни да предизвикат множество хубави емоции у всеки един от нас. Освен за детско четене, „Прегръдката“ е и перфектен заместител на поздравителна картичка, букет цветя, кутия бонбони…

Защото Оуен Маклафлин и Поли Дънбар са сътворили един задушевен малък наратив, който показва, че дори и в самотните си мигове, никой от нас не е сам. За всеки таралеж има някъде и по една костенурка. И всяка костенурка рано или късно среща своя таралеж. Достатъчно е просто да не се ежим и да не се крием в черупките си.

Още за книгата: https://hermesbooks.bg/pregr-dkata.html

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s