Преди година и половина, по време на един от най-тежките периоди на пандемията, в „Нетфликс“ се появи нов документален филм на Дейвид Атънбъро, озаглавен „Живот на нашата планета“. В него големият учен, загрижен за бъдещето на планетата ни и съдбата на нейното биоразнообразие (включващо и нас самите!), излага своите наблюдения и заключения за климатичните промени, екологичния баланс, човешката дейност… С помощта на силни изображения, неоспорими факти и достъпен език, Сър Дейвид Атънбъро достига до буквално всяка аудитория, но за разлика от толкова други еколози, активисти и учени, заедно със суровите предупреждения, той включва и послание, вдъхващо надежда. Нямаме много време, последствията от начина ни на живот могат да бъдат пагубни,… но имаме силата да променим курса си и да предотвратим катастрофата! Как? Това, което филмът показва, прилежащата към него книга описва и разкрива в още по-големи детайли. В края на миналата година бестселърът и лауреат на наградите на Goodreads „Живот на нашата планета“ излезе и в прекрасно издание на български език, в превод от Цветелина Лакова и с логото на изд. „Хермес“.

„Пиша тази книга на 94 години. Имах необикновен живот. Едва сега оценявам колко необикновен е бил. Когато заснемах първите си филми, мислех, че се намирам сред дивата природа и бродя из девствени земи, но това е било илюзия. Трагедията на нашето време се е случвала около нас, почти незабележимо, с всеки изминал ден – прогресивният упадък на биологичното разнообразие на нашата планета и загубата на дива природа. Свидетел съм на този упадък и в тази книга споделям разказа си от първо лице за това какво се случи и моята визия за бъдещето. Това е историята на най-голямата ни грешка и как стигнахме дотук – и как, ако вземем мерки сега, все още можем да я поправим. Имаме последна възможност да построим стабилен дом за себе си и да възстановим богатия и прекрасен свят, който сме наследили от предците си. Всичко, от което се нуждаем, е воля.“

„Живот на нашата планета“ на Дейвид Атънбъро безспорно е една от най-важните и значими книги, които сме отразявали на „Книжни Криле“. Книга, която трябва да достигне до възможно най-много хора, да привлече внимание и да бъде взета под внимание, да провокира размисъл… Хванати в рутината на ежедневието много от нас живеят тук и сега, едва ли не ден за ден, без да осъзнават какво ни чака зад ъгъла, въпреки че фактите са недвусмислени.

В първата част на „Живот на нашата планета“ Дейвид Атънбъро поглежда назад към своя живот и развитието на своята кариера, към една сякаш вече далечна и по-наивна епоха на сензационни открития и почти детински ентусиазъм към дивата природа. Подобно на ранните подводни приключения на Кусто, Атънбъро разказва за пътешествията, при които не е било достатъчно око да види, а е трябвало и ръка да пипне. Изследването на девствените кътчета на нашата планета не само ги е направило далеч по-малко девствени, но и в немалко случаи е довело до тяхната експлоатация. Атънбъро обръща внимание и на ролята на медиите, чрез които милиони хора изграждат своите представи за дивата природа и отношението си към нея.

Нататък авторът ни кара да обърнем поглед към кълбото от проблеми, което сякаш се търкаля с пълна сила надолу по склона, става все по-голямо и по-голямо и май няма как да бъде възпряно преди да ни помете. Направили сме много грешни стъпки, които са причина за фундаментални световни проблеми, за остър конфликт между начина ни на живот и дълготрайното поддържане на живота на планетата. Поговорката за дребните камъчета, които обръщат колата е актуална с пълна сила що се отнася за природното равновесие и острия дисбаланс, който бива провокиран от отделни, понякога едва ли не незначителни на пръв поглед човешки дейности. Но ефектът на пеперудата е ясно видим, стига да погледнем на цялостната картина.

В последната една трета от „Живот на нашата планета“ Сър Дейвид Атънбъро се опитва да ни измъкне от отчаянието, в което като нищо може би сме изпаднали, четейки написаното до момента. Третата част на книгата е тази, която се опитва да ни ангажира и мобилизира, да ни каже, че не всичко е изгубено, но няма време за повече отлагане и бездействие. Невежият човек, или дори по-лошо, информираният, но пасивен консуматор, който си повтаря, че е една незначителна частица от световните проблеми и няма реално влияние, бива умножен по милиарди… и става ясно, че промяната трябва да тръгне от всички ни едновременно, за да се случи наистина.

Определят Сър Дейвид Атънбъро като биолог, естествоизпитател, природозащитник, посланик на дивата природа, … Но четейки „Живот на нашата планета“ ще видите, че той е и голям хуманист, искрено загрижен за съдбата на всички нас. Поклон пред тази голяма личност!

Още за книгата: https://hermesbooks.bg/zhivot-na-nashata-planeta.html

Откъс: https://hermesbooks.bg/blog/blog/zhivot-na-nashata-planeta-otkas/

Други отзиви: http://knigolandia.info/book-review/jivot-na-nashata-planeta/

Сър Дейвид Атънбъро е световноизвестен естествоизпитател, създател и водещ на редица документални поредици за дивата природа. Заема поста програмен директор на BBC през 60-те и 70-те години. Вече на 94 години, високоуважаваният телевизионер и естественик оставя своето вдъхновяващо послание към следващите поколения с книгата и телевизионната поредица „Животът на нашата планета“. Поредицата се нарежда сред най-популярните продукции в Netflix, а книгата печели Читателските награди на Goodreads за 2020 г. в категория „Наука и технологии“.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s