Вече е пролет, но ние имаме прекрасен повод да си спомним за римуваните книги на хитрото изд. „Лисиче“ „Есенна приказка” и „Зимна приказка”. Че защо, да не би да е излязла и „Пролетна приказка”? Е, нищо чудно и това да стане някой ден. Днес обаче четем една нова римувана книга, на същото издателство, отново нарисувана от талантливата художничка Ирина Македонска! И то не книга като книга, а книга-календар! Точно така, тя обхваща и четирите сезона, всички дванадесет месеца, заедно с някои от присъщите им празници и природни явления. Под майсторското перо на Христина Петрова на бял свят са се появили куплети, звънливи като пролетен дъждец, топли като летен залез, пъстри като листата през есента и красиви като снежинка! Посрещнете „Една година в рима“.

Знаете ли кога мечките се готвят за зимен сън? А кой месец се наричал Брезен и защо? Научете интересни факти за всеки месец с тези вълшебни стихчета и кратки истории и се отправете на вълнуващо пътешествие през годината.

„Една година в рима“ може и да прозвучи на възрастните като прозаично, предвидимо, едва ли не скучно заглавие. Все пак, цели поколения деца са минали през детската градина и началните класове под акомпанимента на песнички и стихотворения, чрез които в паметта ни се набива кога цъфтят кокичетата, кога зреят плодовете и кога Мечо спи зимен сън. „Една година в рима“ обаче е много повече от поредната тематична стихосбирка. В нея откриваме две дузини стихотворения, чрез които в хронологична поредност са представени както промените в природата, така и народните традиции, от януари до декември.

Чели сме много детски стихотворения, които са достатъчно ритмични и добре римувани, но не ни докосват по същия начин, не предизвикват същите чувства, които буди у нас „Една година в рима“. Защото има голяма разлика между просто римуваното и истински поетичното, а куплетите на Христина Петрова носят именно поетична красота, която те кара не просто да видиш нещо в съзнанието си, но и да го почувстваш със сърцето си.

Освен стихотворенията обаче, за всеки месец поотделно има и кратно, но изключително информативно представяне (в немерена реч). Ето защо книгата е повече от подходяща за работа с деца в група и би била от голяма помощ за педагози в детските градини и начален курс. Постигнат е чудесен баланс на образователното и художественото.

Колкото до илюстрациите на „Една година в рима“, те сякаш те обгръщат и галят с багрите си. Има нещо хем нежно, хем жизнерадостно в стила на Ирина Македонска, което го прави изключително подходящ точно за природни картини в детска книга.

Още за книгата: https://shop.foxbooks.bg/nachalo/6316-edna-godina-v-rima.html

Още за специалния шрифт на книгата, създаден от художника Кирил Златков: https://www.duma.bg/nash-hudozhnik-sazdade-nov-shrift-v-pomosht-na-nachinaeshti-chitateli-n252107?h=pdfarchive&pdfarchiveId=3719

„Една година в рима“ в сайта на наградата „Бисерче вълшебно“: https://www.biserche.com/book/edna-godina-v-rima-2/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s