Как ви звучи родно ърбън фентъзи (с известни YA забежки и щипка романтика), чието действие се развива в Морската столица? Имате го! „Дивата магия: Обетът“ е дебютният роман на писателката Яна Хараланова и началото на обещана (и обещаваща!) поредица.

Тя трябваше да е мъртва. Но оцеля! Люба Добрева е ловец на магически реликви в столицата на търговията с магически предмети на Балканите – Варна. Подреденият ѝ свят се разпада, когато екипът ѝ е нападнат със забранено магическо оръжие. Търсейки виновника и начин да се отърве от магия, която бавно я убива, тя се запознава с обаятелния и потаен Филип. Двамата се впускат в шеметна надпревара с времето и разкриват шокиращи тайни за миналото си. Ще успеят ли Люба и Филип да открият път един към друг? Ще могат ли да платят цената на спасението на Люба от проклятието на Сивия пламък? „Дивата магия: Обетът“ на Яна Хараланова е магична история за силата на духа и доверието. Съвременния ни високотехнологичен свят се преплита с магия и български фолклор в шеметна надпревара с времето в търсене на древни реликви и съдбовни тайни.

„Дивата магия: Обетът“ е един от онези романи, които не само те карат да четеш нататък с любопитство и настървение, но и те карат да симпатизираш. Първо, на героите. И второ, на автора! Личи си, че Яна Хараланова е вложила много старание и любов в написването на книгата. В книгата има доста ярко светоизграждане, с някои наистина страхотни хрумки, които работят изключително добре „на родна територия“. Готината магическа система само засилва приятните впечатления. Но най-приятната изненада е главната героиня – сприхавата, темпераментна, силна, изобретателна, но и човечна и ранима Люба. Не знам защо, но без да познавам авторката на книгата, с течение на времето започна да ми се струва, че тя е вложила много от себе си в своя протагонист. Може би защото когато един характер е така добре представен, на човек подсъзнателно му се струва, че е базиран на реална личност, а всеки истински писател изразява себе си чрез своето писане и влага поне частица от собственото си аз в героите си.

Действието тече плавно, за своите 264 страници „Обетът“ се чете доста бързо и не само, че не доскучава, но те кара да питаш за още. При все, че не завършва на тотален cliffhanger, романът успява да предизвика истинско нетърпение и високи очаквания за продължението. И това важи не само за фентъзи фенове с изтънчен вкус, но и за „средностатистически“ читатели, случайно посегнали към книгата! (Не говоря наизуст, защото имам около себе си такива хора и някои от тях вече са чели дебюта на Яна Хараланова и останаха доволни от приятно прекараното време.)

И при все, че тук-там има още какво да се желае от наратива, като цяло „Дивата магия: Обетът“ достойно се нарежда до все по-смелите опити на родни писатели да докажат на българския читател, че големите приключения и бурните емоции съвсем не са присъщи само за далечните земи и западните герои. Я вижте само какви епични сблъсъци се случват под носа ни! И ако ние сами не разказваме истории за себе си, то кой друг ще го направи тогава?

Още за книгата: https://yana-mitseva.com/books/

Други отзиви: https://www.shadowdance.info/magazine/books/divata-magiya-obetat/

Яна Хараланова е морско чедо – родом е от Варна. Самоопределя се като богиня, владееща безбройните светове, които гради във фантазията си. Журналист по образование, терапевт по призвание и писател по душа.

Писането е голямата ѝ страст, нейното спокойно пристанище. Целият ѝ живот се оформя около писането, четенето и словото като цяло. Първите ѝ опити да пише, започват още в училище. По-късно нейни разкази са публикувани във вече несъществуващите списания Фентъзи Фактор и PC Mania. След голямо прекъсване от няколко години, се завръща към писането почти на шега. От нейна приятелка научава за инициативата NaNoWriMo и така през ноември 2018 година се ражда първата чернова на дебютния ѝ роман „Дивата магия: Обетът“

„Дивата магия: Обетът“ е магична история за силата на духа и доверието. Съвременния ни високотехнологичен свят се преплита с магия и българския фолклор в шеметна надпревара с времето в търсене на древни реликви и съдбовни тайни.

Люба Добрева е ловец на магически реликви в столицата на търговията с магически предмети на Балканите – Варна. Подреденият ѝ свят се разпада, когато екипът ѝ е нападнат със забранено магическо оръжие. Търсейки виновника и начин да се отърве от магия, която бавно я убива, тя се запознава с обаятелния и потаен Филип Михайлов. Двамата се впускат в шеметна надпревара с времето и разкриват шокиращи тайни за миналото си. Ще успеят ли Люба и Филип да открият път един към друг? Ще могат ли да платят цената на спасението на Люба от проклятието на Сивия пламък?

Романът е ърбън фентъзи, в който се преплитат елементи от фолклора и митологията.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s