Издателство „Сиела“ не спира да глези почитателите на Джани Родари! Вярно, през последните няколко години свикнахме да получаваме по нещо ново от италианския приказник, обикновено съпроводено от прекрасните илюстрации на Дамян Дамянов. Този път обаче случаят е друг! „Приказки за най-малките с маестро Джани Родари“ е поредица, чието заглавие казва всичко. Първите две книжки от серията са вече факт. Това са симпатичните и забавни истории „Игри в джунглата“ и „Наследството на мишока“, илюстрирани съответно от Фабиано Фиорин и Тереза Алберини. Тези кокетни томчета с твърди корици съдържат кратки хумористични приключения, напълно подходящи за първа среща с големия класик.

В тази поредица, създадена да помага на родители и учители, веселите истории на Джани Родари са адаптирани за малки читатели, които се отправят на първото си приключение в света на книгите. Класическите илюстрации грабват вниманието, а шрифтът е подходящ дори за деца, които за първи път се срещат с буквите.

В „Игри в джунглата“ Джани Родари ни разказва за своите представи за живота на животните. А в неговите фантазии представителите на дивата природа явно са способни на всякакви дивотии. Маймуните замерват кръвожадния крокодил с кокосови орехи, а на него му се струва, че някой чука на вратата. Слонове играят на канадска борба с хоботите си или пък танцуват своя версия на танците брейк. Лъвове и тигри се събират на сладка приказка и клюки във фризьорския салон, но царят на животните явно има нужда от перука…

„Наследството на мишока“ пък напомня на класическите басни със своята поука. Тук Родари осъжда лакомниците и готованковците. И като казваме „осъжда“, присъдата е направо смъртна, тъй като колкото по-напълняла е една мишка, толкова по-трудно ѝ е да се измъкне на дебнещия котарак. Охолството изиграва лоша шега на някои от героите, но други пък успяват да пребъдат.

Тези кратки приказки на Джани Родари, превърнати в малки картинни книжки от Фабиано Фиорин и Тереза Алберини, и преведени на български от Иво Йонков, ще се харесат и на мънички слушатели, и на начинаещи читатели, а разбира се и на онези, които не искат да пропускат нито една история на любимия италиански писател. Двете книжки си приличат по своето оформление и обем, но се различават една от друга като тон и стил на илюстрациите, тъй че по всичко личи, че няма да скучаем с поредицата „Приказки за най-малките с маестро Джани Родари“!

Още за книжките:

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s