Винаги съм уважавал безкрайно хората, които постигат известност с дадено умение, но продължават да използват същата тази известност като платформа, за да достигнат до повече хора и да предадат градивни послания. А градивните послания в книгата на баскетболната звезда Леброн Джеймс са повече, отколкото можем да изброим. „Аз обещавам“ (изд. „Хермес“) е красива, вдъхновяваща и окриляваща книга, изпълнена с идеализъм. Илюстрирана от талантливата художничка Нина Мата и адаптирана на български от поетесата Петя Александрова, „Аз обещавам“ си струва да бъде прочетена, при това не само от децата. Без значение от своята възраст, всички ние имаме нужда от време на време да си припомним истински важното в живота и да се заредим с позитивна енергия. И ви обещаваме, че точно това постига „Аз обещавам“.

Една от най-големите звезди на спорта насърчава децата да дават най-доброто от себе си Леброн Джеймс има четири шампионски титли на NBA, два златни олимпийски медала и е четирикратен носител на наградата „Най-полезен играч“ на NBA. Освен това той е баща, съпруг и филантроп Смята за свое най-голямо постижение основаното от фондация LeBron James Family училище „Аз обещавам“ в родния му град Акрън, Охайо. В тази книга баскетболната суперзвезда окуражава децата и им напомня, че успехът ни зависи от самите нас. Той ги насърчава да се стараят във всичко, което правят, и да преследват неуморно мечтите си.

„Аз обещавам“ е като кредо на щастливото детство, като пъстър, окуражаващ пътеводител за правилната посока. Поучителна, но не дразнещо дидактична, книгата ни повежда из класни стаи, детски площадки, улици и паркове и ни напомня какво е да си добър. Да, обещанията на Леброн Джеймс не пропускат да напомнят за училището и домашните, за здравословното хранене… Все неща, по които не всички хлапета си падат. Но той призовава децата да бъдат себе си, да отстояват възгледите си, да помагат, да намират най-доброто у себе си и у другите, да бъдат любопитни, да мечтаят… И заедно с приветливата, актуална визия, създадена от художничката Нина Мата, тези послания ни достигат с лекота.

Колкото до българската версия на текста, Петя Александрова вече многократно е доказвала умението си да предава духа и посланията на подобни издания. Именно на нея дължим адаптацията на превърналата се в хит поредица на художничката Алисън Браун, съдържаща написаните от Смрити Прасадам-Холс и Марк Сперинг  книжки „Винаги ще съм до теб“, „Правиш ме щастлив“, „Ще те обичам ден и нощ” и „Винаги ще те обичам”. Работата ѝ по българското издание на „Аз обещавам“ отново е на ниво и няма да разочарова родните читатели.

За пореден път поздравяваме изд. „Хермес“, които издават книгата с мека корица, но за сметка на това не я оскъпяват и я правят далеч по-достъпна за българските читатели. Редовно виждаме съвременни картинни книги от подобен обем, които излизат с твърда корица, но и с тройно по-висока корична цена.

Още за книгата: https://hermesbooks.bg/az-obeschavam.html

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s