До всички фенове на Нийл Геймън и Дъглас Адамс – моля, без паника! „Без паника“ (изд. „Сиела“) излезе току що, тиражът е топъл-топъл, така че, бегом към най-близката книжарница. „Не е нужно да си носите хавлия… но е желателно!“. Използвайте времето преди да дойдат огромните жълти кораби (или нещо още по-страшно от тях) и прочетете „всичко, което искате – или не искате – да знаете за Дъглас Адамс и „Пътеводител на галактическия стопаджия“!

„Всичко в тази книга е унищожително вярно – с изключение на дреболиите, които не са“ – казва Дъглас Адамс при излизането на „Без паника“, пълната история за неговия необикновен живот и творчество, написана от (тогава още не особено) славния Нийл Геймън. Преведена по последното преработено издание на книгата, което включва късните проекти на Адамс до момента, в който той си взе последно сбогом с нашата почти безобидна планета, „Без паника“ е забавно и вдъхновено описание на живота и заниманията на големия писател, автор на една от най-интересните идеи в историята („избълбукала в ума му съвсем спонтанно насред една поляна в Инсбрук“) – тази за „Пътеводител на галактическия стопаджия“. Идея, на която бе писано да се превърне в глобален културен феномен под формата на радиосериал, книжна трилогия от пет части, пиеси, телевизионни поредици, почти филм, мюзикъл, компютърни игри, откъси върху хавлии и какво ли още не. „Прекарвах много време пред пишещата машина в чудене какво да пиша, късах листове и всъщност така и нищо не написвах“, казва Адамс. Това качество – да не пише – ще стане характерен белег на по-късното Дъгласово творчество, допълва Геймън, докато подробно проследява какво прави големият писател, вместо да пише. А именно – какво ли не, почти всичко с изключение наистина да стопира летяща чиния и да се понесе на шеметно пътешествие из галактиката. Книгата включва също оригиналния синопсис на радиосериала, различни планове за развитието на историите, обяснения на Адамс за имената на героите и окончателния вариант на  „Как да напуснем планетата“ – информация, която става все по-нужна.

1988 година. Дъглас Адамс е на гребена на вълната. Нийл Геймън тепърва ще я яхне. Пътищата на един настоящ и един бъдещ титан се пресичат. Какви са шансовете за подобна среща? И аз не знам, но Вселената явно си знае работата. Резултатът е „Don’t Panic: The Official Hitchhiker’s Guide to the Galaxy Companion“, или накратко, просто „Без паника“.

Днес, повече от две десетилетия след смъртта на Дъглас Адамс и повече от три след издаването на първото издание на книгата, „Без паника“ продължава да забавлява, разсмива, умилява и да разширява хоризонти. Минали са доста години, но това по никакъв начин не ограбва „Без паника“ от нейното очарование. Дори напротив – придава ѝ нотка на сладко-горчива носталгия, каквато несъмнено верните фенове на Адамс ще изпитат.

Как работи съзнанието на човек, превърнал се в икона на нестандартното мислене? Как се появяват идеи, които разчупват всички клишета и поставят нови основи? „Без паника“ документира зараждането и развитието на един от най-големите културни феномени на миналия век и един от крайъгълните камъни едновременно и на хумористичната, и на фантастичната литература.

Същевременно, „Без паника“ демонстрира и заложбите на Геймън, който подхожда с подобаващите отговорност и ентусиазъм към темата, но и се старая всячески да ни отведе отвъд очевидното и да ни представи не просто обичайния поглед зад кулисите, а нещо далеч по-лично.

„Без паника“ ще се превърне в настолно четиво за страстните почитатели на Дъглас Адамс. Със сигурност ще събуди любопитството и на феновете на Геймън. Удивително е как Адамс и Геймън изпълняват две коренно различни роли в случая, единият е обект на книгата, другият е неин автор, но си личи, че съзнанията им са синхронизирани по толкова много въпроси, че двамата са на една вълна…

„Без паника“ има много какво да предложи и на почитателите на научната фантастика като цяло, както и на хората, които си падат по британския хумор. Ако харесвате „Доктор Кой“ или „Монти Пайтън“, отделете време за това четиво. Спокойно бих препоръчал „Без паника“ и на творци от всякакъв сорт. Без значение дали имате някакви креативни импулси в областта на литературата, театъра, киното, музиката или друга сфера, „Без паника“ има какво да ви предложи. Като например интересен поглед върху градивната сила на крайните срокове и превръщането на грешките в позитиви.

Още за книгата: https://ciela.bg/knigi/nehudozhestvena-literatura/biografii-i-avtobiografii/bez-panika-predstoyashto/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s