В рецензията към първа част на „Вижън“ споменах, че макар никога да не съм бил фен на героя, комиксът бързо се превърна в един от любимите ми от Върховната колекция графични романи на “Marvel”. И ето, че положението с том 39 – „Ястребово око: Животът ми като оръжие“ се оказа абсолютно същото.

Клинт Бартън (Ястребово око) така и никога не е успявал да ме спечели като верен фен – нито с участието си в анимационните сериали на „Marvel“, още по-малко пък с ролята си в игралните филми. Дори големият обхват на оръжието му – предимство в игри като “Captain America and the Avengers” на “Data East” не беше достатъчно, за да избирам да играя с него. Но ето, че когато сценарият разчупи супергеройското статукво, а зад илюстрациите стои талантлив художник с пленителен стил на рисуване, нещата могат да се променят.

„Ястребово око: Животът ми като оръжие“ съдържа първите пет броя на поредицата „Ястребово око“ от 2012 г., както и единичен брой от поредицата „Младите Отмъстители представя“, издаден през 2008 г. – всичките по сценарий на Мат Фракшън и с рисунки от Давид Аха, Хавиер Пулидо и Алан Дейвис.

Изминали са няколко години, от смъртта (в „Отмъстителите: Разединени“ – том 7 от колекцията) и завръщането на Клинт Бартън. Битката му със силите на злото този път обаче е в по-скромен мащаб. Подобно на герои като Люк Кейдж, сега Ястребово око живее сред обикновените граждани и разрешава основно улични престъпления, често извършени от т.нар. „Мафия на Анцузите“ (към чиито провинения броя и навика им, всяка втора тяхна дума да е „брато“). Когато обаче нещата загрубеят, Клинт вика на помощ своето протеже – богаташката Кейт Бишъп, приела прозвището „Ястребово око“ в периода, в който Клинт е смятан за мъртъв. Дали обаче общите им усилия ще са достатъчни да спрат не само група улични бандити, а и цяло сборище престъпни босове, решени да придобият тайни на Щ.И.Т.?

Страница, илюстрирана от Давид Аха

В допълнителните материали, сценаристът Мат Фракшън говори за това как класическият британски сериал „Отмъстителите“ (няма общо със суперекипа на “Marvel”) е служил за огромно вдъхновение не само по отношение на сюжетите за отделните броеве, но и взаимоотношенията между Клинт и Кейт. Неговите неособено успешни опити да влезе в ролята на вещ ментор перфектно допълват саркастичния, нахакан характер на младото му протеже и се получава донякъде клиширана, но все пак сполучлива динамика между герои, които обичат да си тровят нервите, а същевременно се сработват изключително добре.  Самите сюжети пък са като извадени от филм за Джеймс Бонд или „Мисията невъзможна“ – пари, красиви жени, бързи коли и шпионски тайни, записани на остарели аналогови формати.

Бих могъл да продължа да хваля уменията, с които Фракшън успява да вкара супергероите в съвсем различен жанр, но нямам търпение да споделя колко ме впечатлиха рисунките на Давид Аха. На него са поверени само първите три броя, събрани тук, но плътните контури и стилизацията, допълнени от минималистичното оцветяване на Мат Холингсуърт ми дойдоха като глътка свеж въздух след многобройни издания с доста средностатистически рисунък. Стилът на Аха ми напомни за художници като Дарвин Кук и Крис Самни. Интересното е, че следващите два броя са поверени на Хавиер Пулидо, който, също като гореспоменатите художници, има свой отчетлив стил, който обаче се вписва добре с визията, установена от Давид Аха в предните броеве и рисунките му са също толкова приятни. Щом стигнете до последния брой, включен в изданието, и рисунките на Алан Дейвис, ще разберете точно какво имам предвид с това колко приятно разнообразие са илюстрациите на Аха и Пулидо. „Младите Отмъстители представя“ #6 разказва за първата среща на Кейт Бишъп с Клинт Бартън, и макар да е удачен бонус, е и осезаемо най-слабото изпълнение в този том.

Страница, илюстрирана от Хавиер Пулидо

Изненадан съм, че го казвам, но „Ястребово око: Животът ми като оръжие“ бързо си намери място в личната ми класация с най-добри комикси от Върховната колекция графични романи на “Marvel”. Явно не съм и единственият, на който тази интерпретация на героя допада, защото, сериалът „Ястребово око“ с Джереми Ренър и Хейли Стайнфелд в главните роли, черпи сериозна доза вдъхновение именно от тези броеве. Така че, ако сте имали колебания, дайте шанс на Ястребово око. Този път, стрелата му със сигурност удари в десетката!

Още за изданието: https://ndbg.net/product/3426/varhovna-kolektsia-grafichni-romani-marvel-broy-39.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s