Ако кажем, че всяка новоиздадена у нас книга на Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър е един малък книжен празник, хммм… би било лъжа. Защото всяка нова книга на знаменития творчески тандем си е ГОЛЯМ книжен празник. Пък дори и когато героят на историята е съвсем съвсем миниатюрен. За доста хора червеите са нещо лигаво, гнусно и неприятно, но ако вече сте чели някои от прекрасните приказки на Джулия Доналдсън, то вероятно знаете, че британската детска писателка е истински майстор на изненадите и с лекота успява да промени представите ни за определени герои. В нейните книги малките мишоци се превръщат в големи герои, а огнедишащите дракони отказват да отвличат принцеси и се превръщат в летящи линейки. Каква ли роля е отредила Джулия Доналдсън за едно симпатично червейче? Превърнала го е в… „Суперчервей“ (изд. „Жанет 45“)!

Безстрашният Суперчервей е тук – и винаги е готов да се притече на помощ! Той може да бъде ласо, въдица, дори въже за скачане. Но кой ще спаси самия него, когато попадне в лапите на злия гущер вещер? За щастие, всички буболечки са му приятели и измислят чудесен план…

„Суперчервей“ е наистина супер! Но това едва ли ще изненада почитателите на Доналдсън и Шефлър, които са просто като генератор за страхотни истории. Хората казват, че мълния не удряла два пъти на едно и също място, но илюстрованите приказки в мерена реч на тези двамата удрят право в целта всеки път. Пределно ясно е, че международният успех на Грузулака не е просто щастлива случайност. Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър са изключително последователни в своето творчество. Качеството никога не пада под високо вдигнатата летва. Уж и текст, и илюстрации са доста подобни като стил и усещане, но всяка следваща книга е тъй свежа, забавна и по свой си начин поучителна, че дори няма нужда да я разглеждате или да питате за какво се разказват преди да я добавите в колекцията си. „Няма празно“, както се казва!

Тази приказка в частност ще се хареса много на най-малките слушатели. Текстът е една идея по-малко от обикновено, но затова пък илюстрациите говорят повече от достатъчно. Дълъг, тъничък и разтегателен, Суперчервеят е любимец на дребните животинки. Той използва тялото си като ласо, за да отърве приятелите си от опасност. Превръща се във въже за скачане, когато е време за весели игри. Но ето, че Суперчервей попада в полезрението на един злонамерен сребролюбец. Или по-точно, златолюбец. Тъй де, кой друг, ако не Суперчервей може да копае подземни тунели и да търси злато и други съкровища из земните недра? Суперчервей бива отвлечен! Дали уменията му ще му помогнат да се спаси? Или помощта ще дойде под друга форма?

Това е поредният хит във все по-разрастващата се колекция от родни издания на Джулия Доналдсън. Ритмичният, сладкодумен превод на Мария Донева отново не оставя място за критика. А пъстрият, мъничък свят, нарисуван от Шефлър ще се хареса на всички майки и татковци, израснали с историите за Пчеличката Мая и Фердо Мравката. Книгата ни е особено мила на сърцето, и то далеч не само заради факта, че върху задната корица е намерил място цитат от „Книжни криле“ 😉

Още за книгата: https://janet45.com/p/8043-%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%B9

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s