Издателство „Enthusiast“ редовно радва читателите си със страхотни детски книги, но всички ние изпитахме особен ентусиазъм при новината, че на хоризонта вече се задава едно страхотно детско-юношеско фентъзи, наречено… „Сребърната стрела“. Неин автор е Лев Госман, прочул се отвъд океана със своята поредица „Магьосниците“. Но дори и името му да не ви говори нищо, то няма как да устоите на абсолютно вълшебната корица на талантливия художник Брандън Дорман, а отвъд нея ни очакват и множество красиви вътрешни илюстрации от Трейси Нишимура Бишъп. Побързайте! Локомотивът „Сребърната стрела“ не спира никъде задълго, тъй че скачайте докато е време. Очаква ни наистина незабравимо пътешествие!

Кейт и брат ѝ Том водят скучен, безинтересен живот. И ако техните скучни, безинтересни родители са пример за бъдещето, то те няма на какво интересно да се надяват. Защо Кейт не може да има вълнуващи приключения и да спасява света като хората в книгите? Предстоящият ѝ единайсети рожден ден се очертава да бъде напълно обикновен, докато нейният мистериозен и крайно безотговорен вуйчо Хърбърт – когото тя никога не е срещала – не я изненадва с най-неочаквания, странен и неподходящ подарък на всички времена: огромен парен локомотив, наречен Сребърната стрела. Родителите на Кейт и Том искат веднага да го върнат там, откъдето е дошъл. Но Кейт и Том имат други идеи – както и Сребърната стрела – и скоро се понасят по магически релси към далечни земи, в компанията на екзотични животни, които, както се оказва, могат да говорят. Разполагайки единствено с любопитство, вълнение, собствената си находчивост и тръпката от неизвестното, които да ги водят, Кейт и Том се понасят на пътешествие, което ще помнят цял живот. И кой знае… може би в крайна сметка ще спасят света. „Сребърната стрела“ на Лев Гросман е специална книга.

Тайнствен чичо, мистериозен подарък за рожден ден, вълшебен влак, вихрено пътуване към нови хоризонти… Нима бихте пропуснали всичко това? Със своите говорещи животни и чуден парен локомотив, „Сребърната стрела“ носи онова неподправено очарование, което откриваме в класики като „Полярен експрес“ и „Доктор Дулитъл“. Но защо животните пътуват с влак? И накъде отиват те? „Сребърната стрела“ има някои допирни точки и с историята за Ноевия ковчег… Лев Госман е вплел мощно и актуално екологично послание, което достига до съзнанието на подрастващите читатели, но най-напред докосва сърцето им.

Така е, пътуванията към нови хоризонти, било то с вълшебни локомотиви, било то по страниците на книга, помагат и на пътниците/читателите да разширят собствените си хоризонти. „Сребърната стрела“ постига това с удивителна лекота и доставя страхотно удоволствие. Чрез своите ярки, сърцати персонажи и изпълнен с въображение свят, Лев Госман неусетно ни въвлича в приключението, а колко много всъщност е заложено на карта разбираме едва в последствие. Но по този начин разкритието впечатлява още повече и оставя ярка следа у четящия.

А по корицата можем да въздишаме още мнооого дълго! Сериозно, подобна илюстрация чисто и просто не ти позволява да я подминеш. Тя е като обещание за всичко, което те очаква в книгата, а това обещание Лев Госман определено изпълнява и не оставя място за разочарование у читатели от всички възрасти. Прекрасно четиво, повдигащо важни въпроси, но и носещо надежда и идеализъм.

Още за книгата: https://www.enthusiast.bg/bg/enthusiast-children-books/sreburnata-strela

Откъс: https://www.enthusiast.bg/backend_images_core/products/files/36001-36100/36017_Enthusiast_Srebarnata-strela_otkas.pdf

А ако искате да видите още творби на Брандън Дорман, посетете сайта му: https://www.brandondorman.com/

Лев Гросман е американски романист и журналист. Близо 15 години работи в сп. „Таймс“ като литературен критик и водещ автор по темата за технологиите. Гросман получава огромна популярност в САЩ с книгите, включени в Трилогията за магьосниците: „Магьосниците“ (2009), „Кралят на магьосниците“ (2011) и „Земята на магьосниците“ (2014). Заглавията се превръщат в №1 бестселъри на в. „Ню Йорк Таймс“, преведени са на над трийсет езика и по тях е направен телевизионен сериал. Най-новият му роман за деца „Сребърната стрела“, публикуван за първи път през септември 2020 г., следва същия успех и попада сред най-продаваните заглавия на в. „Ню Йорк Таймс“, „Уол стрийт джърнал“ и сп. „Пипъл“. Съвсем скоро се очаква и продължението на вълнуващата приключенска история. В момента Лев Гросман живее в скърцаща стара къща в Бруклин със съпругата си, трите си деца и сиамската си котка.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s