Беше крайно време знаменитата шведска писателка и художничка Елса Бесков да достигне и до българските деца и всички почитатели на красивата детска илюстрация. Сред най-големите класици в своята родина, Елса Бесков е завещала на поколения читатели един омагьосващ, приказен свят, който вече повече от век продължава да очарова всеки, докоснал се до него. За скандинавската детска литература творчеството на Елса Бесков е това, което са книгите на Биатрикс Потър за англоезичната. Римуваната приказка „Децата на Джуджан, горското джудже“ излиза у нас в прекрасен превод на Анюта Качева и с логото на изд. „Enthusiast”.

За първи път малките читатели у нас имат възможност да се докоснат до необятния приказен свят на една от най-обичаните шведски писателки Елса Бесков. Създадена през 1910 г., книгата „Децата на Джуджан, горското джудже“ остава непреходна детска класика, с която са израснали няколко поколения. Приказката в рими излиза у нас от „Ентусиаст“ с оригиналните илюстрации на Бесков и в превода на изявения скандинавист Анюта Качева. Елса Бесков (1874–1953) е сред най-популярните имена в шведската литература за деца. Като автор и художник тя получава международно признание за незабравимите истории, които пише, придружени със забележителни ѝ илюстрации. Нейните книги продължават да се преиздават по света. Децата на Джуджан, горското джудже, живеят дълбоко в корените на един стар бор. Те събират горски гъби и боровинки, и се крият под мухоморките, когато вали. В гората малките се срещат с милите ѝ обитатели като катеричките и жабите, зайчетата и таралежа чичо Бодливко. Мама Сова им дава мъдри напътствия, а пък прилепът, който живее до езерото, дори ги вози на гърба си. Сред чудната гора живеят и магически същества като възстария трол и малките феи, които весело се реят на лунна светлина. Когато есента настъпва, Джуджан и семейството му се запасяват с храна, за да преживеят дългата зима, докато топлият пролетен бриз не се завърне и игликата не подаде предпазливо глава от туфата. „Всеки какво ли не приключение преживява и приказката безкрайна с настроение чудно ни дарява!“

В годините, когато жените по света все още са били принудени да се борят за своите уж изконни човешки права, има дами, чийто безпрецедентен талант успява да пробие, да разцъфне, да се превърне в еталон. И едва ли е случайно, че доста от тях са от скандинавски произход. Елса Бесков е една от тях. Преди вече добре познатите у нас Ингрид Ванг Нюман и Туве Янсон, прелестни детски книги илюстрират Герда Тирен, Отилиа Аделборг, Джени Нистрьом… Но една от най-популярните и обичани художнички и писателки си остава създателката на „Децата на Джуджан, горското джудже“. Днес шведската национална награда за детска илюстрация е на името на Елса Бесков.

Скандинавските детски книги от края на XIX и началото на XX век крият цяла вселена от чудни  приказни персонажи. Трудно е да се опише с думи уникалната атмосфера, съчетала самобитен фолклор, детска невинност, домашен уют и още толкова много. „Децата на Джуджан, горското джудже“ е прекрасна възможност да надзърнем в тази вселена, за което благодарим най-горещо на екипа на изд. „Enthusiast”. И дано прозорецът към този свят на северните приказки да се отваря все по-широко! Стискаме палци още такива книжни съкровища да се появят на български в най-скоро време!

Още за книгата: https://www.enthusiast.bg/bg/enthusiast-children-books/decata-na-djudjan-gorskoto-djudje

Откъс: https://www.enthusiast.bg/backend_images_core/products/files/36001-36100/36014_Enthusiast_Decata-na-Djudjan_Otkas-2.pdf

Елса Бесков (1874–1953) е сред най-популярните имена в шведската литература за деца. Като автор и художник тя получава международно признание за незабравимите си истории, придружени със забележителни илюстрации. Книгите на Бесков са се превърнали в класика и продължават да се преиздават по света.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s