Героичното семейство на „Marvel“ най-накрая прави своя дългоочакван дебют във Върховната колекция графични романи с „Фантастичната четворка: Немислимо“. Макар номерацията на броевете да е възможно първоначално да ви озадачи (тъй като част от тях използват рестартираната номерация от 1998 г., а останалите се връщат към оригиналната номерация от 1961 г.), съдържанието всъщност е 7 последователни книжки, в които смелите авантюристи се изправят за пореден (а може би и последен?) път срещу отколешния си враг Доктор Дуум.

Известно време след последния си сблъсък с Фантастичната четворка, Виктор фон Дуум, владетел на Латверия, решава, че може би е крайно време да спре да се позовава на технологиите и вярата си в науката и да приеме завета на майка си, веща спрямо магията и мистицизма. Дуум сключва дяволски пакт, който да отприщи магическите му сили и да сложи край на враговете си веднъж завинаги. Междувременно в Ню Йорк, Джони Сторм, познат още като Човека-факла, трови нервите на своя съотборник Бен Грим – Нещото, а Рийд и Сю Ричардс очакват първите думи на дъщеря си Валерия. Както обаче скоро ще разберат, миналото е способно да застигне всички тях, дори и младия Франклин Ричардс. Ще може ли Г-н Фантастичен да разшири мирогледа си и да потърси решение на най-неочаквано за него място, за да спаси положението?

Марк Уейд е многократно доказвал се сценарист, вероятно най-добре запомнен с илюстрирания от Алекс Рос “Kingdom Come” на “DC Comics”. В „Немислимо“ той показва, че познава добре героите и взаимоотношенията между тях и успява да постави именно тях в основата на историята си. Сюжетът и битките са тласкани напред изцяло от любовта, омразата, завистта, отчаянието и доверието на героите един спрямо друг. В крайна сметка, четейки броевете, всеки, дори някой, който не е запознат с приключенията на Фантастичната четворка, ще разбере от какви пориви се води всеки от тях и че в същността на всичко са семейните взаимоотношения (и едностранното съревнование за надмощие между Дуум и Рийд). Към това, Уейд добавя и специална появя от един от завидните магьосници в Marvel вселената и прилична доза екшън.

Рисунките на Майк Уеринго и на Кейси Джоунс, макар сравнително средностатистически, допълват удачно сценария и въпреки стилизирания си характер, много добре предават емоциите на героите. И въпреки разминаванията в стиловете на двамата художници, преходът между броевете на единия и другия е ненатрапчив. По отношение на Фантастичната четворка съм привикнал към малко по-класическа визия и смятам, че част от чара се губи без рисунки в стил Джак Кърби, но разбира се, това е субективно. Като стана въпрос за различни стилове, сред бонус материалите и този път е поместена галерия с различни интерпретации на Фантастичната четворка от цял набор поредици и художници. Както винаги, налице са и биографичните бележки и коментарите по самата история.

„Фантастичната четворка: Немислимо“ не е нито най-доброто, което Марк Уейд може да предложи, нито е най-великата история за Фантастичната четворка, но пък илюстрира добре основни точки в историите с тях и може би е сравнително добра отправна точка за незапознатите читатели. Лично аз се надявам в бъдеще да видим и някои от по-класическите им приключения – сблъсъците с Намор, Галактус и Сребърния сърфист…би било Фантастично!

Още информация за изданието можете да видите тук:
https://ndbg.net/product/3415/varhovna-kolektsia-grafichni-romani-marvel-broy-37.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s