Най-популярният сред мутантите на “Marvel” отново застава начело във „Върколак: Началото“ – 36-ти том от Върховната колекция графични романи. Излязлата първоначално през 2001 г. минипоредица в шест части (всички от които са поместени в това издание) разкрива една от големите мистерии в историята на Х-Мен – кой всъщност е бил Лоугън преди програмата „Оръжие Х“.

Сценарият на Пол Дженкинс, по идея на Бил Джемас и Джо Кесада, ни прехвърля в края на 19-ти век и в дома на заможното семейство Хаулет. Заедно с нас, там пристига и Роуз, младо, осиротяло момиче, през чиито очи виждаме една голяма част от повествованието. Макар да будят завист у много хора, семейство Хаулет също крият своите мрачни тайни. Дори те обаче не подозират до какъв ужас ще доведе срещата им с грубоват мъж, известен само като Лоугън.

Когато комиксът излиза първоначално, мнозина са били против това произходът на Върколак да бъде разказан, тъй като за близо 30-годишната си (дотогава) история, Лоугън до голяма степен е бил формиран от неизвестното си минало и то стои в основата на много от разказите с негово участие. И именно това е най-интересното качество на комикса – за всеки отговорен въпрос, комиксът задава още три. Мъжът, който ни е представен за баща на Върколак действително ли му е такъв? Хлапето от детството му ли се превръща в неговия смъртен враг Саблезъб? Историята е поднесена по такъв начин, че реално не представя голяма част от събитията като факти. Предлага една отправна точка за феновете, но оставя те сами да запълнят голяма част от празнините и да интерпретират нещата по свой си начин. Което вероятно е и най-сполучливият подход, по който от “Marvel” са могли да поемат предвид противоречивата тематика на комикса и смятам, че като цяло се е получило. Има обаче някои сцени с графично насилие, които никак не ми бяха по вкуса.

Художник е Анди Кюбърт, от когото съвсем наскоро четохме „Светкавицата: Флашпойнт“. Интересното е, че тук виждаме един доста по-различен стил от него и ако сравните отделни страници от двата комикса, едва ли бихте предположили, че са от един и същи художник. Това, разбира се, се дължи и на оцветяването от Ричард Айзъноув, който е работил директно върху моливните рисунки на Кюбърт, без те да са минати с туш. Това придава на комикса едно по-меко, почти живописно усещане, без да се губят детайли. От самото начало се надявах в колекцията да видим най-вече разнообразие от гледна точка на художествени стилове и се радвам, че този том представя именно това. Но все пак, несъмнено има и панели със съмнително качество.

Допълнителните материали, както обикновено, са интересни и разказват за цялостната идея зад комикса, като са ни представени ролите на сценаристи, художници и редактори. Включени и няколко работни скици от Анди Кюбърт.

И аз, като западните читатели, не бях сигурен искам ли да знам подробностите около произхода на Върколак, но останах като цяло удовлетворен от прочетеното. Виждаме как са се породили много от чертите в характера на Лоугън и кога за пръв път e извадил ноктите (съвсем буквално), но и ни се оставя възможност за лична интерпретация (и доразвитие от страна на други творци). Не мисля, че феновете на героя ще останат разочаровани!

Още за изданието:
https://ndbg.net/product/3405/varhovna-kolektsia-grafichni-romani-marvel-broy-36.html

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s