Седмото предложение от „Ултимативната комикс колекция“ на Artline Studios е „Светкавицата: Флашпойнт“ – една от по-съвременните класики на DC, вдъхновила редица последвали комикси, сериали, анимационни филми и дори предстоящата киноподвизи на най-бързия човек на света.

Животът на Бари Алън, криминалист от Сентрал Сити, който тайно е и супергероят Светкавицата, внезапно се променя. Враговете му са на страната на добрите, приятели като Супермен сякаш никога не ги е имало, любовта на живота му – Айрис Уест – е сгодена за друг…и майка му, Нора Алън, е все още жива! Колкото и да е благодарен Бари за това, нещо очевидно не е наред и той ще трябва да оправи нещата преди да е забравил света, в който е живял досега. Но няма да може сам. И сега, непознатите му версии на познатите герои ще трябва да му помогнат да разнищи тази мистерия, докато същевременно се опитва да предотврати настъпващата война между амазонките на Жената-чудо и атлантите на Аквамен!

Интересното в сценария на Джеф Джонс е, че, на практика, той намесва една голяма част от героите на DC, включително и някои второстепенни образи. Същевременно с това, представя техни нови интерпретации, някои от които особено сполучливи и интригуващи…и въпреки всичко, успява да запази фокуса над Светкавицата и неговата лична дилема. Някои от по-грандиозните на пръв поглед битки, честно казано, ми идват малко не на място, сред всичко останало, но дават повод на някои от гореспоменатите второстепенни герои реално да играят някаква роля, вместо просто да се мернат в даден панел. Плюс за новодошлите читатели е, че макар не особено подробно, комиксът споменава някои от ключовите събития в историите за Светкавицата. Емоционалните моменти пък, макар не много на брой, са изненадващо сполучливи.

Рисунките на Анди Кюбърт (с туш от Сандра Хоуп) пък са много типични за средата на миналото десетилетие и доста напомнят на работата на Джим Лий. Умерена стилизация, подчертани челюсти и мускули, непрекомерни щрихи. В комбинация с оцветяването на Алекс Синклер, създават много ясна картинка за супергеройските комикси от онова време. Изданието обаче включва и галерия с алтернативни корици, сред които и рисувани от класически майстори като Джордж Перез и Хосе Луис Гарсия Лопез.

„Светкавицата: Флашпойнт“ е чудесен дебют на червения бързак за родния комиксов пазар. Уви, дългоочакваната му поява бележи и краят на „Ултимативната комикс колекция“, който “Artline Studios” обявиха малко след излизането на комикса. Въпреки това е едно от заглавията, които мнозина фенове на Светкавицата смятат за задължителни, а пък ако Батман ви допада повече, то пак имате причина да си го купите. А за в бъдеще от “Artline” са обещали още издания с логото на DC.

Още за изданието прочетете тук:
https://get-a-comic.com/product/broy-7-svetkavicata-flashpoynt

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s