След четирите тома с по сто приказки от изд. „Пан“, за които вече ви разказахме, идва ред на един нов приказен сборник, който е успял да събере дори още повече истории и още повече илюстрации! Всъщност, тук има по една приказка за всяка една вечер от годината! „365 приказки за лека нощ“ съдържа адаптирани преразкази на класически истории от най-големите разказвачи, народни приказки от близо и далеч, поучителни басни, вълнуващи митове и легенди и какво ли не още. Това е луксозна приказна съкровищница, предназначена за най-малките, чието съдържание обаче може и да не ви стигне за цяла година въпреки обещаващото заглавие, защото нищо чудно малчуганите да искат доста повече от една-единствена приказка на вечер!

365 приказки за лека нощ – по една за всяка вечер от годината. Великолепна колекция от вечни детски приказки, легенди и митове от цял свят.

Създателите на „365 приказки за лека нощ“ са подбрали повече от богато разнообразие от сюжети, които в последствие успели да преразкажат тъй сбито, че историите се сместват на половин страница! Естествено, невъзможно е да предадете пълния сюжет и цялото очарование на оригиналите в такъв малък обем, но тези адаптации са насочени към най-малките читатели и целят повече запознаване със сюжета, придобиване на известна обща приказна култура и възпитаване на ранна любов към четенето и фантастичните истории, отколкото да служи като заместител на цял рафт от детската библиотека.

Повече от ясно е, че е абсолютно немислимо да пресъздадете „Вълшебникът от Оз“ в рамките на един разтвор. Нито пък да предадете цялото екзотично очарование от пътешествията на Синдбад Мореплавателя. Дори принципно кратки приказки тук звучат още по-сбито и скоростно. Но „365 приказки за лека нощ“ е добра отправна точка, която да запознае децата със сърцевината на стотици сюжети, да събуди любопитство за повече подробности, да послужи като стъпало към следващото ниво.

Ханс Кристиан Андерсен, Братя Грим и Шарл Перо са тук, редом с Шехеразада и Езоп, с митовете и легендите на Древна Гърция, с тропи от народното творчесто и класики на световната детска литература. Симпатичните миниатюрни картинки, съпътстващи текстовете правят книгата пъстра и с весел вид. Вече знаем добре какво качество на книжното тяло да очакваме от големите приказни сборници на издателство „Пан“. Те са с подплатени с дунапрен твърди корици, голям формат, плътна гланцирана хартия и качествен печат.

Още за книгата: https://www.pan-bg.eu/knigi/365-prikazki-za-leka-nosht-2207.html

Пълно съдържание: https://www.pan-bg.eu/files/mf/d84153d8f3c7f20c838cc169ed9b954d_365_prikazki_za_leka_nosht.pdf

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s