Поредицата „101 приказки“ на изд. „Пан“ продължава! След луксозните илюстровани издания „101 приказки за деца“ и „101 приказки за лека нощ“, идва ред на „101 приказки от омагьосаната гора“. Зад подплатените с дунапрен твърди корици на третия том ни очаква поредната колекция от адаптирани за деца приказни текстове, събрани от близо и далеч. Италианския екип, стоящ зад книгата ни е приготвил нова книга-съкровищница, в която специално подбрани истории биват преразказани за най-малките в рамките на една-две страници, а към всеки текст има и поне една красива цветна илюстрация.

Тази красива книга съдържа приказки и приказни легенди от цял свят. Текстовете са адаптирани за малки деца.

Заглавията на томовете са по-скоро формалност, отколкото отражение на някакъв тематичен подбор. Все пак, кой би могъл стриктно да раздели приказките на категории като „приказки за деца“, „приказки за лека нощ“? Ето защо наистина няма никакво значение нито кой том разтворите най-напред, нито от коя приказка започвате четенето. Поредицата не следва определен ред, няма хронология, подредба според произход, епоха, сюжет… Ето защо всеки следващ сюжет идва като приятна изненада. Басни и анималистични приказки се редуват с древни митове и легенди, любими класики се крият между любопитни и по-малко познати приключения…

Нямаме ли тогава усещането, че четем няколко различни книги? И да, и не. От една страна, действително разнообразието от истории е изключително богато. От друга – художественото оформление, стилът на илюстрациите и използваният език създават впечатление за еднородност. Никога не знаете каква приказка точно ви очаква на следващата страница, но можете да сте сигурни, че тя е разказана леко, сбито, четивно и… върви в комплект с няколко приятни цветни рисунки.

В „101 приказки от омагьосаната гора“ ви очакват 101 срещи с вълшебното, чудноватото и фантастичното, но също така и с мъдрото, доброто и поучителното. Книгата в частност, а и поредицата като цяло, е добър избор за всяка детска библиотека, особено за мъници, които все още нямат търпението и концентрацията да проследят по-продължителни сюжети.

Още за книгата: https://www.pan-bg.eu/knigi/101-prikazki-ot-omagjosanata-gora-2194.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s