Ето, че Григорий Чхартишвили, далеч по-познат като Борис Акунин, излиза от своето амплоа на майстор на криминалето и трилъра и опитва силите си като разказвач на приказки. „Приказки на народите“ е ново и изненадващо предложение за читатели от всички възрасти, което наскоро грейна в богатия каталог на изд. „Еднорог“. Зад изящната корица са скътани девет истории от близо и далеч, носещи усещане за класика, но и частица съвременност. Родното издание е преведено от Денис Коробко и прекрасно илюстрирано от художника Христо Хаджитанев.

Приказки на народите

Заглавието „Приказки на народите“ създава очакване за далеч повече истории и по-голямо разнообразие на представените вътре култури, но в едва девет истории Борис Акунин е успял да вмъкне страшно много колорит и изненади за читателите. Почти съм готова да се обзаложа, че възрастният читател, който има по-богата база за сравнение и по-високи очаквания, ще се наслади на книгата повече, отколкото детската аудитория, към която по традиция са насочени подобни приказни сборници. Акунин се заиграва с класиката, като едновременно отдава почит, но и я пречупва през собствената си призма. Личи си, че в написването на книгата са вложени любов, почит и въображение, а авторът искрено се е забавлявал с писането.

Деветте приказки свидетелстват за това, че Акунин е приел изключително присърце заигравката с познатото, запазването на приказната структура, но и нейното освежаване. Само човек, който познава правилата, може да ги нарушава адекватно. Само майстор, осъзнаващ ролята на старите тропи може да ги осъвремени адекватно. Акунин постига именно това. Той приема роля, подобна до тази на режисьор и кукловод – ето ги познатите герои, ето ги старите кукли, нека им дадем нов диалог, нека пипнем сценария, нека изненадаме публиката.

„Приказки на народите“ е любопитно и удовлетворяващо четиво, за което си струва да отделите време и внимание, независимо от това дали сте почитатели на книгите на Борис Акунин като цяло или не. А корицата и илюстрациите допринасят още повече за потапянето в света на приказките, от който няма да искате да си тръгнете.

Още за книгата: https://ednorog.com/products/product-120

Представяне по БНР: https://bnr.bg/post/101582976

Приказките са неразделна част от детството, а хубавите приказки се помнят цял живот. Съчиняването на авторски приказки обаче съвсем не е толкова лесно. Но когато Борис Акунин се захване с подобно нещо, резултатът със сигурност е повече от впечатляващ. „Приказки на народите“ е поредно доказателство за разностранния талант на прочутия писател. Той се преобразява в разказвач от класа и ни представя свои приказки, които напомнят на класическите образци и са същевременно съвсем различни. Те ще се харесат на пораснали деца с чувство за хумор, които не са забравили детството, напълно в духа на автора ще ни припомнят стари, любими истории. В колекцията са включени приказки на различни народи. Те са общо девет, като Акунин уточнява, че девет е магическото число на силата. Той представя някои традиционни сюжети и познати герои, но в съвсем нова и неочаквана светлина. Например историята за Синята брада е тотално преобърната, срещаме злодеи като Кашчей Безсмъртни и Баба Яга, големи страшни дракони и малки, храбри рицари. Запазвайки класическата структура на една приказка, като същевременно се придържа към националния колорит, стил и начин на разказване, авторът ни поднася коя от коя по-омагьосващи истории. И всяка е заредена с изненади и разчупва познатите клишета. Приказите преливат една в друга, точно както приказките на Шехерезада, и така удоволствието от четенето им е още по-голямо. С тази книга Борис Акунин създава своя собствена приказна страна, различна от всички останали. Той запазва детските възприятия за света, съчетавайки ги с уменията си на увлекателен разказвач и мъдрите си разсъждения. Всяка история е изпълнена с препратки към съвременността и намеци, които няма как да не доловите. Авторът не забравя и вечния въпрос, който често повдига в творбите си: как трябва да постъпи един мъдър владетел, за да направи своите поданици щастливи. С „Приказки на народите“ Акунин ни връща в отдавна отминали времена, но признава, че се е вдъхновил за своите приказки от днешните проблеми и отношения на хората. „Реших да разказвам приказки може би защото живеем в едни донякъде нереални времена. Сякаш някакъв зъл магьосник е омагьосал бедното човечество, наложил е поквара в главите и сърцата на хората. Затова се надявам моята книга да има обратен ефект“, споделя той. Приказките, събрани в тази книга, са и смешни, и страшни, и весели, и мъдри. Тя е като старинен магьоснически скрин, където във всяко чекмедже се крие невероятна история, в която реалностите на дадена страна са преплетени с авторската фантазия и така се разкрива невероятно пъстра картина от нашето детство. Тази омагьосваща колекция е чудесен подарък за читатели на всяка възраст. У нас тя излиза с великолепни авторски илюстрации на Христо Хаджитанев.

Борис Акунин е творческият псевдоним на Григорий Чхартишвили, филолог, литературен критик, преводач и журналист, японист с международна известност. Работил като заместник главен редактор на списание „Иностранния литература”, главен редактор на двайсеттомната „Антология на японската литература”, председател на мегапроекта „Пушкинска библиотека”, през 1998 година Акунин започва реализацията на своя литературен проект под общия надслов “Приключенията на Ераст Фандорин”, чиято цел е във всяко заглавие да бъде представена една от разновидностите на класическия криминален роман. За кратко време поредицата прави Акунин един от най-четените автори в Русия, придобил едва ли не легендарна популярност, негови произведения се екранизират (”Азазел”, „Статски съветник”, „Турски гамбит”). Неговите блестящи исторически мистериии от поредиците „Приключенията на Ераст Фандорин”, „Приключенията на сестра Пелагия” и „Приключенията на магистъра” възвръщат доброто име на популярната литература. През 2000 г. Акунин е обявен за Писател на годината в Русия, номиниран за наградата „Смирноф-Букър”. Романите на Акунин се превеждат и издават във Великобритания, Италия, Франция, Япония, Германия и други страни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s