Някои детски книги си поставят една-единствена цел. И понякога дори успяват да я постигнат успешно. Целта да поучават. Целта да ограмотяват. Целта да забавляват с текст. Или пък да възхитят с илюстрации. Други детски книги, далеч по-рядко срещани, се стараят да постигнат всичко това наведнъж. А никак не е лесно една книга да въздейства и да сработва на толкова различни нива – да бъде хем увлекателна и красива, хем да съдържа образователен елемент, хем да засяга универсални ценности и емоционална интелигентност. „Жабокът Витан: Как едно приключение се превърна в спасение“ (изд. „Лисиче“) е една от тези редки книги. Написана от Емилия Зафираки и илюстрирана от художничката Яна Казакова, книгата съчетава увлекателен текст и красиви илюстрации с теми за природа и приятелство.

Една история за приятелство, взаимопомощ и грижа, която ще помогне на децата да се справят с трудни житейски ситуации, да приемат различните от тях и да обогатят знанията си за природата и за интересни животински видове, които са непопулярни и дори се смятат за „отвратителни“. Жабокът Витан ще поведе децата в приключение, което ще запознае децата с научно-популярни теми като миграцията на жабите Rana Temporaria, както и със светли имена в българската наука за природата.

Когато посегнахме към „Жабокът Витан“ бяхме привлечени от обещаващото заглавие, красивата корица и интригуващия главен герой. Истината е, че изобщо не очаквахме да преживеем образователно приключение, което освен че насърчава приемственост, доброта и приятелство също така разказва за… миграцията на жабите! Много е хубаво, когато една книга не просто оправдае очакванията ти, но дори ги надскочи. Още по-хубаво пък е когато книгата е детска, защото доста създатели на детски книги си въобразяват, че е напълно достатъчно всичко да е смешно и шарено, евентуално римувано, и хоп – готово! В „Жабокът Витан“ няма и помен от тази първосигнална посредственост, на която залагат редица шарени недоразумения, които заливат книжния пазар.

Страшно обичам книги, в които си личи личното отношение на автора. Още от първите страници става пределно ясно, че писателят влага опит и сърце в написаното, а книгата е колкото творческа изява, толкова и вътрешна потребност и мисия – да бъдат изразени идеи, които да достигнат до децата по приятен, разбираем, достъпен и ангажиращ начин. Е, в случая със „Жабокът Витан“ мисията е изпълнена!

А художничката Яна Казакова нееднократно е демонстрирала своя талант като детски илюстратор. Наслаждавали сме се на работата ѝ по поредицата „Истории от големия двор“, както и в книгите „Как се пише „сьомга“?“, „Вкусът на приключенията“, „Пътят от мен до черешата” и „Сбогом, страшен чехъл“. За приключенията на Витан тя отново е използвала подобна техника, придавайки чар и топлина на илюстрациите, но за сметка на това, стилизацията и дизайна на героите и фоновете е нова и различна и внася индивидуалност на изданието.

Вярно е, че повечето жаби скачат високо. Но „Жабокът Витан“ прескача с лекота една доста висока летва!

Още за книгата: https://shop.foxbooks.bg/nachalo/5810-zhabokt-vitan.html

Витан във Фейсбук: https://www.facebook.com/VitanTheFrog

Представяне от Фокс Букс: https://foxbooks.bg/2021/11/08/jabokyt-vitan/

Представяне по БНР: https://bnr.radio/play/post/101562269/emilia-zafiraki-poslanieto-mi-v-knijkata-jabok-e-che-nama-nishto-nevazmojno

Представяне по Дарик Радио: https://www.youtube.com/watch?v=yOpRXptQlx4

Емилия Зафираки е известна на българските читатели с книгата си „Непознатата България“, но талантът ѝ за писане за деца се разкрива в пълнота от новия ѝ проект – поредица от истории, посветени на животни, които често предизвикват страх или отвращение.

Д-р Емилия Вачева е херпетолог към Националния природонаучен музей. Тя надгражда приказната фабула с реални биологични данни, които целят да провокират интерес у начинаещите читатели към интересни биологични видове и да ги накара да се замислят върху важни теми като екологията, опазването на естествените местообитания на животните и природата в България.

Яна Казакова е илюстратор, позната на изкушените читатели от книгите „Как се пише „сьомга“? и „Сбогом, страшен чехъл“. Нейните нежни илюстрации вдъхват живот на героите, те повеждат децата през богата палитра от емоции, които съпътстват спасението на жабешкия род.

Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s