‌Ягодовата фея Ягодка е чаровна малка героиня от вълшебните книги на немската писателка и илюстраторка Щефани Дале. Ягодка и нейните приятели вече са се превърнали в любимци на доста читатели, както по света, така и в България. Но знаете ли, че освен из книгите с приказки, Ягодка и компания се подвизават и из творческа книга със задачи и картинки за оцветяване? Това е „Ягодовата фея ягодка. Вълшебни загадки в ягодовата гора“ (изд. „Enthusiast“). А ако си мислите, че само феите могат да творят вълшебства, то тогава явно сте забравили на какво са способни децата! При това вместо вълшебни пръчици, на тях им стига да размахат цветните моливи.

Забавни гатанки с Ягодка. Свържи, отбележи, оцвети! Ягодовата фея Ягодка ти е подготвила цяла колекция от интересни гатанки: Къде живее малката фея? От какво се нуждае Ягодка през зимата? Къде е полярната звезда? В началото на лятната ваканция издателство „Ентусиаст“ предизвиква най-малките читатели да творят, докато се забавляват, с „Ягодовата фея Ягодка. Вълшебни загадки в ягодовата гора“. Това е третата книжка от веселата поредица на немската писателка Щефани Дале, която освен автор на вълнуващите гатанки е и художник на десетките пъстри илюстрации. Неслучайно творбите на Дале очароват все повече деца по целия свят. След като малчуганите вече се запознаха с приключенията на любимата си героиня от книжките „Ягодовата фея Ягодка“ и „Ягодовата фея Ягодка. Весел жабешки концерт и други истории“, този път те ще трябва да проявят съобразителност и логика, за да се справят с интригуващите предизвикателства, криещи се по страниците. Ягодка изненадва най-малките читатели с цяла колекция от интересни гатанки и забавни игри: Къде живее малката фея? От какво се нуждае Ягодка през зимата? Къде е полярната звезда? Кой ще помогне на Ягодка да залепи счупения си чайник? Къщата на Ягодка изглежда скучна и тъжна в черно и бяло. Кой ще я направи пъстра и красива? „Ягодовата фея Ягодка. Вълшебни загадки в ягодовата гора“ не само предизвиква въображението на малчуганите, но и подтиква тяхната креативност, позволява им да сътворят свой собствен магически свят. Докато навлизат в него, децата се научават на доброта и всеотдайност, разбират нуждата да помагат на околните – малките, но важни уроци, които всеки от нас трябва да усвои.

Вече сме споделяли впечатления от „Ягодовата фея Ягодка: Вълшебни приказки от ягодовата градина” и „Тримата вълшебници“ на Щефани Дале. Големи почитатели сме на нежните илюстрации и сърдечните герои на немската художничка. А ако у дома имате малки почитатели на нейното творчество, то „Ягодовата фея ягодка. Вълшебни загадки в ягодовата гора“ ще бъде чудесно допълнение към тяхната книжна колекция. Но дори и все още да не сте чели приказките на талантливата Щефани Дале, „Вълшебни загадки в ягодовата градина“ ще ви въведе с лекота в пъстрия, мъничък и извънредно уютен свят на нейните герои.

Щефани Дале не работи с ясно очертани, плътни контури в своите илюстрации, но липсата на контур е немислима стане ли дума за картинки за оцветяване и лабиринти. Ето защо част от рисунките в книгата са издържани в леко по-различна стилизация, позволявайки на децата да изпитат наблюдателността и творческите си сили с едни по-опростени варианти на героите. Но хубавото е, че за разлика от доста други книжки от този тип, във „Вълшебни загадки в ягодовата градина“ съвсем не сме ограничени само до черно-бели страници! Дори напротив – оригиналните цветни илюстрации на Щефани Дале ни се усмихват често, карайки ни да затаим дъх с възхищение и подканяйки ни да прекараме още време заедно с Ягодка и компания. А при наличието на толкова разнообразни загадки и задачи, малчуганите със сигурност няма да скучаят. А ако им се прииска да отдъхнат? Тогава винаги можем да прескочим от „Вълшебни загадки…“ към „Вълшебни приказки в ягодовата градина“ и да послушаме за многобройните приключения на феята и нейните приятели!

Още за книгата: https://www.enthusiast.bg/bg/enthusiast-children-books/iagodovata-feia-iagodka-vulshebni-zagadki-v-iagodovata-gora

Откъс: https://www.enthusiast.bg/backend_images_core/products/files/3101-3200/3107_Enthusiast_Yagodovata-Feya-Yagodka_otkas.pdf

Щефани Дале е родена през 1981 г. в Шверин. Като дете тя с любопитство разглежда книгите с картинки или пък рисува по стените у дома. По-късно следва Илюстрация в Университета за приложни науки в Хамбург. Днес сама създава изпълнени с фантазия и красота прекрасни светове в рисуваните книги, където човек може да се потопи и да изкара безметежно часове наред. От 2007 г. работи изключително за издателство „Арена“.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s