„Нетипичният принц Вичо Нетипичо и обърканите магии“ е дългото заглавие на една кратка детска книга, която спечели не само нашето внимание, но и нашите сърца. Ето прекрасен пример за това как малките книги могат да носят големи послания. Но кой е този Вичо, ще попитате вие? Нека ви разкажем за него… „Вместо корона Вичо имал щръкнала коса. Вместо жезъл държал в ръка бамбукова виличка. Вместо наметало носел лигавник. Вместо царствени обувки на краката си имал малки кецове с лепки. И вместо заповеди този малък принц раздавал усмивки и добри думи. Както споменах, той не бил типичен принц. Затова всички го наричали Вичо Нетипичо.“ А дали приключенията на Вичо Нетипичо ще са също така нетипични като самия него? И с що за объркани магии ще си има работа сърцатият малък герой? Присъединете се към нас в търсенето на отговорите на тези въпроси! Дебютът на писателката Милена Салчева е богато илюстриран от художничката Мая Стайкова и подкрепен от „Национален Фонд Култура“.

Нетипичният принц Вичо Нетипичо и обърканите магии - 1

Какво е типично за един принц? Корона, жезъл, царствени одежди…? Нашият принц не притежава никое от тези неща. Той не е типичен принц, затова му казват Вичо Нетипичо! Той обаче има други безценни качества. С каквото му се намира подръка, с много изобретателност и любопитство, но най-вече с доброто си сърце Вичо се справя с всевъзможни предизвикателства: разваля объркани магии и спасява хора от най-различни и необичайни беди. Готов ли си за това нетипично пътешествие? Ако да – тропни два пъти с крак и се завърти три пъти около себе си. После отвори книжката и приключението ще започне!

Нетипичният принц Вичо Нетипичо и обърканите магии - 2

„Нетипичният принц Вичо Нетипичо и обърканите магии“ е съвременна приказка, която обаче е стъпила на богата традиция и демонстрира както познаване на приказните структури и тропи, така и усет към днешните читатели. Историята ни запознава с малко, самоотвержено момченце, което тръгва да търси своята изгубена топка, но междувременно се спира да помогне на всеки срещнат, който е изпаднал в нужда.

Нетипичният принц Вичо Нетипичо и обърканите магии - 3

Вичо не бива молен за помощ, той сам забелязва неволите и болката на другите и проявява инициатива да научи за проблемите на хората, с които се сблъсква по време на своето пътуване. Нещо повече – след своите успехи момченцето нито веднъж не търси отплата, не се възгордява, не се отклонява от пътя си. Чуждестранните царе искат да устройват пирове и балове в негова чест, но Вичо се е притекъл на помощ не заради почестите и наградите, а и те не биха го задържали на едно място и дори не биха го забавили. Вичо спира там, където е необходим, за толкова време, за колкото е необходим. След това продължава с усмивка напред, защото неговата топка го очаква някъде там, а и защото напред по пътя може да има и други нуждаещи се.

Нетипичният принц Вичо Нетипичо и обърканите магии - 4

Разказът следва типичната за приказките цикличност, която вкарва малките читатели и слушатели в приятен ритъм на случките. Класическата рамка обаче не завършва с добре познатото „и заживели щастливи и доволни до края на дните си“. Авторката оставя своя малък герой да порасне. Вичо престава да бъде чак толкова нетипичен – той се разделя със своите отличителни черти и изоставя предметите от детството си, но… Това, което остава непроменено у него е доброто му сърце.

Нетипичният принц Вичо Нетипичо и обърканите магии - 5

Повече за вдъхновението и работата по книгата споделя самата Милена Салчева: „Двете с художничката Мая Стайкова сме приятелки от над 10 години и винаги сме мислели за съвместен проект. Мечтаехме за качествена детска книжка с трогателна история с положително послание и красиво изрисувана. Идеята ни беше да облечем в илюстрации една детска приказка за Вичо Нетипичо, която аз разказвах на детето си за приспиване (то се казва Виктор и на галено го наричаме Вичо).  Когато имахме изчистена идеята и няколко първоначални скици, разбрахме за програма Дебюти на Национален Фонд Култура, кандидатствахме и проектът ни беше одобрен за реализация и подкрепа. Това ни даде мотивация и увереност да осъществим идеята си. За първи път тръгвахме по този път и процесът по самостоятелно създаване и самоиздаване беше предизвикателен и вълнуващ. С помощта на Рене Карабаш като редактор и Кристина Димитрова като коректор, оформихме текста в готов вид. Илюстрациите са с акварелни моливи, за да се пресъздадат живи образи, носещи естествено усещане и естетиката от едновремешните детски книги. Ползваната плътна хартия е офсетова, с по-малко отразяване на светлината, за още по-естествен вид. Искахме цялостното изделие да изглежда добре, с качествено книговезане, плътна хартия, меки тонове. Мисля, че го постигнахме. В края на книгата има една малка изненада за децата – оригами модел на сърце, за подсилване на посланието за доброто сърце на главния герой и на малкия читател.“

Нетипичният принц Вичо Нетипичо и обърканите магии - 6

Линкове към разпространители, където може да се намери книгата към момента:

https://www.ciela.com/netipichniyat-prints-vicho-netipicho-i-obarkanite-magii.html

https://www.ozone.bg/product/netipichniyat-prints-vicho-netipicho-i-obarkanite-magii/

https://bookspace.bg/netipichnijat-princ-vicho-netipicho-i-ob-rkanite-magii.html

https://www.book.store.bg/p322219/netipichniat-princ-vicho-netipicho-i-obyrkanite-magii-milena-salcheva.html

Милена Салчева е икономист по образование, работи в областта на маркетинга. Завършва магистратура в НБУ през 2011 г., специалност Реклама и стилове на живот. Посещава курсове по творческо писане в Творческа академия „Заешка дупка“. Сред интересите и са художествената литература и психологията.

Мая Стайкова е художник на свободна практика. Завършва магистратура в Национална Художествена Академия през 2011 г., специалност Плакат и визуална комуникация. Има интереси в областта на плакатното изкуство, приложната графика и илюстрацията.

Творческият тандем се сформира въз основа на дългогодишно приятелство и общи интереси между двете авторки. Идеята за съвместен проект се ражда спонтанно, след като Милена споделя на Мая, че вечер разказва на детето си измислени от нея приказки и понякога ги записва. Решават да облекат една от тях в подходящи приказни илюстрации.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s