Писател! Прозвище, което си тежи на мястото. За много от нас тази дума звучи не просто сериозно, а направо достолепно. Писател не се става току-така, нали? Това си е значително постижение. Титла, с която не всеки може да се окичи. Или пък не? В своята книга „Аз съм писател. Книга на моите истории“ руската писателка Мария Шкурина позволява на децата да изпитат своите сили като разказвачи на истории. Нещо повече – чрез изданието на „Enthusiast“ дори и тепърва прописващите малки ентусиасти ще получат ценни съвети, ще изпълняват вдъхновяващи творчески задачи и ще тренират своето въображение и креативност. Без значение дали детето посяга към книгата с жар и истинска амбиция или просто от любопитство, „Аз съм писател. Книга на моите истории“ ще му помогне да разбере как се раждат историите и ще му позволи да направи първи стъпки в писането на свои собствени такива.

Обичаш ли да фантазираш и да съчиняваш истории? Тогава вземай химикалката и започвай да пишеш! Нека в твоята книга оживяват великани, събуждат се омагьосани принцеси, случват се корабокрушения, детективи търсят улики, а индианци поемат по пътеката на войната. Съветите на автора, насочващите въпроси и увлекателните задачи ще бъдат твои помощници, а забавните картинки ще те вдъхновяват за нови сюжети.

Вероятно всяко дете мечтае да създаде разказ, роман или приказка, която да прилича поне малко на книжките на Роалд Дал. Как може да се случи това? Как да изненадаш читателя и да поддържаш неговото любопитство страница след страница? Всички малчугани, които не спират да фантазират и да съчиняват истории, вече имат своя най-добър приятел в трудния творчески процес. Това е новото издание „Аз съм писател“, което излиза в детската поредица на „Ентусиаст“ точно за Международния ден на детската книга. В „Аз съм писател“, която прилича повече на игра, отколкото на скучен учебник, оживяват великани и се будят омагьосани принцеси, разбиват се кораби, детективи търсят улики, а индианци потеглят на бой. Тя ще помогне на децата да разберат как се появяват идеите за бъдещите книги. Ще ги научи да бъдат наблюдателни, да търсят и виждат нещо ново и необикновено в привичното и познатото. Насочващите въпроси, увлекателните задачи и пъстрите картинки ще бъдат допълнително улеснение за младите творци. Първият и най-важен съвет към малчуганите е да пишат много, за да тренират уменията си. Те трябва да даряват персонажите си с човешки черти, да добавят хумор, където е уместно, да измислят живи диалози. Във всяка глава ги очакват серия от въпроси и предизвикателства, които ще ги насочват из лабиринта от думи. Малките писатели ще усвоят много нови умения: Как да съставят план на историята си? Какво е най-важното при изграждането на сюжета? Как се създава криминален разказ? Защо главният герой трябва да преодолява трудности? Как се измисля атрактивно заглавие? Ако изпълнят всички задачи и отговорят на всички въпроси – успехът е в кърпа вързан.

Може би си спомняте прекрасните наръчници „Kак да станеш страхотен #автор” и „Как да пишем страхотни истории!” от Кристофър Едж. Сега до тях достойно се нарежда и предназначената за една идея по-млада аудитория „Аз съм писател. Книга на моите истории“ на Мария Шкуркина. Истината е, че никога не е прекалено рано да започнем да насърчаваме детската фантазия и да тренираме разказваческите умения. Не, че очакваме всяко хлапе да пише свои приказки и книги, напротив. Макар, че при повечето деца има силни творчески пориви, не всички проявяват афинитет към едни и същи форми и изразни средства. Но дори и да не отглеждате бъдещ писател, всяко дете има нужда от богат речник, от възможността да изразява себе си по ясен, разбираем и логичен начин, на построява правилно изречения, да тренира своя правопис… Всичко това обаче вероятно ще прозвучи адски скучно на децата. Все по-друго си е да им хвърлите ръкавица да сътворят свое собствено фантастично приключение или да измислят вълнуващи нови герои.

Но противно на първоначалните очаквания, „Аз съм писател. Книга на моите истории“ съвсем не се съсредоточава единствено и само върху писането. Всъщност Мария Шкуркина е подходила доста сериозно към материята и се стреми да демонстрира на децата разнообразните аспекти на това да бъдеш писател. Нужна е например наблюдателност – да умееш да забелязваш детайлите в заобикалящия те свят, да черпиш впечатления, които да вмъкваш в историите си, придавайки им усещане за достоверност. Нужно е нестандартно мислене, творчески способ да опишеш видяното и да предадеш на читателите това, което си представяш – подбор на подходящите думи, използване на интересни сравнения… Полезният материал може да е под носа ти, а може и да се появи изведнъж в най-неочакван момент, тъй че добре е да имаш под ръка нещо, с което да уловиш вдъхновението на момента – да си водиш записки, да правиш снимки, да рисуваш…

Книгата учи децата дори на това да откриват символика и смисъл в малките неща. Не всичко бива описано буквално или изказано с диалог. Какво издават изражението, походката, външният вид на героите? Всеки елемент носи информация и може да се окаже ключова част от историята. А познаването на тези писателски прийоми пък несъмнено ще помогне в бъдеще, не само за разказването на собствените ни истории, но и за възприемането и критичния анализ на чужди такива. Как ни въздействат любимите ни творци? По какъв начин предават идеите си и ни въвличат в историите си?

„Аз съм писател. Книга на моите истории“ е прекрасен гид, който повежда децата „зад кулисите“ на писането. Със своя страхотен набор от практически съвети и упражнения, изданието предлага чудесен старт за млади таланти, но и ще разшири кръгозора на всички деца, решили да разберат повече за писателската работа.

Още за книгата: https://www.enthusiast.bg/bg/enthusiast-children-books/az-sum-pisatel-kniga-na-moite-istorii

Откъс: https://www.enthusiast.bg/backend_images_core/products/files/4801-4900/4826_Enthusiast_Az-sam-pisatel_otkas.pdf

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s