Когато се каните да прочетете вече пета книга от поредицата „Лиско Лис и приятели“ на детския писател и психолог Слави Стоев, може би неволно си казвате, че знаете какво да очаквате. Готини герои, приключения и много хумор, но всичко балансирано с подобаващите послания и храна за размисъл, при това не само за малките читатели и слушатели, но и за техните родители. Знаете също така, че отново ще се радвате и на яките илюстрации на Мила Лозанова. С други думи, сигурно си казвате, че това е една „То е ясно каква история“! И ще се окажете прави, но… само донякъде. Защото „То е ясно каква история“ наистина е петото заглавие от серията, която изд. „Рибка“ наскоро преиздаде с луксозни твърди корици. Но това пък съвсем не значи, че лесно ще предвидите какво ни готвят този път Лиско Лис и компания!

Похвално е, че имаме родна детска поредица, фокусираща се върху емоционалната интелигентност, представяща нагледно и по увлекателен начин различни проблеми и ситуации, с които подрастващите се сблъскват, и предоставяща механизми за справяне с тях. Прекрасно е, че поредицата е написана не просто с добри намерения и грижа, но и с така нужните усет и практически опит. А когато всичко е реализирано с желание и вкус, от талантлив и добре подбран екип – резултатът е наистина на ниво. Радостно е, че поредицата „Лиско Лис и приятели“ явно е била оценена и е намерила достатъчно широка аудитория, за да бъде не само продължена, но и преиздадена в нов тираж, този път с твърди корици.

„То е ясно каква история“ не пада по-долу от своите предшественици. А по всичко личи, че съвременната мания по комиксовите персонажи не е подминала и горските обитатели. Лиско и приятелите му явно много си падат по супергероите. Дори решават да се предрешат като такива и… И се забъркват в история, която в най-общ смисъл показва как всички ние възприемаме различно едни и същи ситуации, или как един се фокусира върху едно, а друг – върху друго, но… Някак си очакваме, че околните са на едно мнение с нас, знаят за какво става въпрос, всичко се подразбира от само себе си и няма нужда от кой знае колко дъра-бъра. Очевидно е, нали? Да, очевидно е, че ще има много недоразумения и сърдити физиономии. Очевидно е, че имаме нужда от повече комуникация. Да се научим да изразяваме себе си, да говорим, но и… да слушаме!

А ако още не е станало очевидно? Значи трябва да прочетете, то е ясно какво – „То е ясно каква история“. След като я прочетете, вече няма да имате съмнение коя е суперсилата на Слави Стоев!

Още за книгата: https://ribka-publishing.bg/product/to-e-yasno-kakva-istoriya

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s