„Дзен и Стив Джобс“ (изд. „Кибеа“) е любопитен комикс проект на Forbes и JESS3, разказващ за приятелството между покойния хай-тек гуру и японски дзенбудистки свещеник. Това е графична интерпретация на история за срещата между две на пръв поглед коренно различни личности, приличащи си обаче по това, че отказват да вървят по отъпканите пътеки и търсят нестандартни решения. „Дзен и Стив Джобс“ е сбита комиксова драматизация на малка част от живота на Джобс, която обаче може би има ключово значение за кариерата и наследството му.

„Дзен и Стив Джобс“ обръща поглед към живота на Стив в средата на 80-те години на миналия век, когато напуска APPLE, за да създаде NEXT – трудeн за него период. Цинични журналисти започват да мърморят, че се е оказал поредната еднодневка, а компютрите на NEXT, макар и красиви, се продават отчайващо слабо. Стив се сприятелява с Кобун Чино Отогава – японски дзенбудистки свещеник, емигрирал в Съединените щати. И двамата са новатори, изпълнени със страст към изкуството и дизайна. Действието се развива напред и назад във времето в търсене на връзката между критичния период от живота на Джобс и ключови моменти от историята на APPLE. Forbes и JESS3 с вълнение представят този разказ за приятелството им, който позволява да надникнем в тайните на естетиката, религията и способността на Стив да определя от какво има нужда, както и готовността му да се раздели с останалото.

„Дзен и Стив Джобс“ е далеч от комерсиалния мейнстрийм комикс. Нетипично решен, както като визия, така и като наратив, в продължение на 80 страници комиксът представя откъслечни, но съществени сцени, разказващи за приятелството между Джобс и Кобун Чино Отогава – личност, за която аз лично не бях чувал преди да прочета настоящото издание.

Ако търсите задълбочена, подробна биография, то „Дзен и Стив Джобс“ определено не е това. Но ако искате да надзърнете в мотивацията и философията зад някои от революционните решения на Джобс, то прочитът определено си струва. Подобно на естетиката, на която залага Джобс, този комикс също е изчистен, ненатоварен от подробности, но намира изключителна функционалност в привидната простота.

На официалния сайт на JESS3 може да бъде открита богата и любопитна галерия, съдържаща доста изображения от книгата и графични материали „зад кадър“ от процеса по нейното създаване и дизайн: https://jess3.com/projects/forbes-the-zen-of-steve-jobs/

При все, че е издаден на български преди цяло десетилетие, комиксът „Дзен и Стив Джобс“ все още има тираж и може да бъде закупен, а цената му от 4 лева е почти символична.

Още за книгата: https://kibea.net/book/1537

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s