Изд. „Софтпрес“ представя на българските читатели творчеството на украинския философ, богослов, поет, баснописец и педагог от XVIII век Григорий Сковорода. Илюстрованият том „Украински басни“ съдържа близо тридесет остроумни и мъдри истории, преведени на български от Христина Йотова. Прочетохме с удоволствие тези кратки истории, осмиващи пошлото, посредственото и егоистичното и защитаващи доброто, благородното и моралното. Макар, че познаваме добре Езоп и Лафонтен, басните на Григорий Сковорода са нещо ново за родните читатели, а определено заслужават тяхното внимание.

Басните на Григорий Сковорода – бележит украински философ, богослов, поет, баснописец и педагог от XVIII век, са колкото забавни, толкова и поучителни. Те дават отговори на много от въпросите, които вълнуват хората и днес – за справедливостта, за суетата, за глупостта, за приятелството, за благородството на духа. А героите, представени от пъстрите шеговити илюстрации на Инокентий Коршунов, забавляват и събуждат интереса и любопитството на малките читатели.

Текстът е силата на книгата. „Украински басни“ съдържа нравоучителна мъдрост и тънък хумор, характерни за добрата басня. Персонажите са типичните за тази литературна форма животни, повечето от които са добре познати на децата, тъй като се срещат и по нашите географски ширини. От мравка до лъв, всеки анималистичен персонаж се оказва носител на определени качества или недостатъци, като първите биват поощрявани и награждавани, а вторите – порицавани, осъждани и справедливо наказвани.

Що се отнася до визуалната част, там има тресчици за дялане. Корицата на изданието е далеч по-пищна и внимателно изготвена от вътрешните илюстрации, но дава добра представа за визията на изданието. На корицата ни посреща дори и самият баснописец, който е споделя нравоучения, заобиколен от собствените си персонажи. Рисунките ни караха да повдигаме учудено вежди и сякаш ни допаднаха повече като оцветяване, отколкото като контур. На места телосложението на персонажите е някак причудливо, но може би това е стилистично решение на илюстратора.

Басните на Сковорода са част от украинската и славянската култура, до която не се бяхме докосвали до момента, но се радваме, че имахме възможността да го направим. Проницателните притчи на писателя носят множество ясно и недвусмислено изведени поуки и по увлекателен и закачлив начин възпитават универсални ценности.

Още за книгата: https://www.soft-press.com/book/1559/

Григорий Савич Сковорода е философ, поет, педагог и композитор, роден в бедно казашко семейство на 3 декември 1722. Завършва Киево-Могилянската академия и отива като певец в императорския хор в Санкт Петербург. Няколко години пребивава в Полша, Унгария, Австрия, Германия, Италия. През 1750 и 1751 г. преподава поетика в Переяславската семинария в Украйна. От 1753 до 1759 г. е домашен учител, а от 1759 до 1769 г. е преподавател по поетика, гръцки, синтаксис и етика в Харков. Сковорода е композитор и автор на много литургически песни, но най-голямата му страст си остават басните, които той години наред събира и групира съобразно форма, насоченост и вид на поученията.

Още за Григорий Савич Сковорода: https://kratkite.com/%D0%B1%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%84%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80/?fbclid=IwAR1p2ZjnnB_hOhXaUtit5X-QBPPw5DOdyLzEd9fo1S2H3l1foinTxStnfEU

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s